A bányászhagyományok ápolása fontos feladat

Fellépők a találkozón
Fellépők a találkozón
Rudabánya – Október 10. és 15. között tartották Rudabányán a település neves szülötte, gróf Gvadányi József író születésének 291. évfordulója alkalmából a hagyományos Gvadányi József Emlékhét kulturális rendezvénysorozatát.

Ennek a záróeseménye az Országos Bányász Dalostalálkozó volt, melyet a város művelődési házában tartottak meg.

Az idén minden korábbinál több kórus mutatta be műsorát, 15 településről 16 együttest láthattak-hallhattak az érdeklődők. A közel 200 résztvevőt köszöntötte Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere és Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki a rendezvény megnyitóbeszédében elmondta, hogy kiemelt feladatának tartja a bányász haladó hagyományok ápolását, s ezen belül a zenei kultúra, a bányászdalok megőrzését. Fontosnak tekinti, hogy a kultúra, amely teljesebbé és boldogabbá teszi életünket, ezen ága erősödjön, nemzedékről nemzedékre átadásra kerüljenek a bányász- és a népdalok.

Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének munkaszervezet-vezetője köszönte meg a szervezők nevében a fellépő együttesek színvonalas előadását, a segítők önzetlen munkáját, valamint köszönetét fejezte ki a dalostalálkozó támogatóinak is.

A fellépő együttesek emléklapot, emléktárgyat vehettek át a dalostalálkozó szervezetőitől, majd ezt követte a közös vacsora. A nagy sikerű találkozó jó hangulatú beszélgetéssel, énekléssel és tánccal ért véget.

– ÉM –