A banki ágazatot is megnyitja a magántőke-befektetések előtt Kína

Sanghaj, 2012. május 27., vasárnap (MTI) – Megnyitotta az utat a bankrendszerbe irányuló magánbefektetések előtt a szabályozó hatóság Kínában, mondván, azt a többi befektetéssel megegyező módon kezelik mostantól – jelentette be a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) a hétvégén.

A közlemény szerint mostantól a magáncégek jegyezhetnek banki részvényeket, illetve vásárolhatnak banki papírokat Kínában, lehetnek fogadói iparági részvényátadásnak, részt vehetnek banki fúziós és felvásárlási ügyletekben.
A dokumentum szerint a magántőke-befeketetéseket a hatóság az állami banktrösztökben és a pénzügyi lízingvállalatokban is ösztönzi, de ugyanígy a kisvállalatok és vidéki lakosok számára való privát hitelezést is fellendíteni igyekszenek. A közlemény szerint az új irányelvek megvalósulásának elősegítésére a piacra jutás átláthatóságát is fokozni fogják. Utóbbi döntő fontosságú lehet a nyitásban – hívják fel a figyelmet az elemzők -, anélkül ugyanis a magántőke útjának blokkolására és az eddig piacot uraló állami szereplők monopóliumának folytatódására lehet számítani.

A lassuló gazdasági növededéssel és bizonytalan világgazdasági körülményekkel szembenézni kénytelen kínai vezetés a monopolágazatok fokozatos megnyitásával, a magántőke rendszerbe kapcsolásával a hitelezés, a gazdasági növekedés fellendítésére törekszik. A hét során megnyitották a vasúti és energiaipari ágazatot a magánbefektetések előtt, és szerdán arról cikkeztek az újságok, hogy a vezetés több más monopolizált és államilag ellenőrzött iparágakban való magánbefektetések fokozását lehetővé tévő irányelveken dolgozik. A hét közepén a kormány azt is megígérte: nagyobb figyelmet szentel a jövőben a gazdasági növekedés stabilizálásának.

– MTI –