A baloldal mérsékelt győzelme várható a francia nemzetgyűlési választásokon

Párizs, 2012. május 29., kedd (MTI) – Franciaországban az elnökválasztás után a június 10-17-én esedékes nemzetgyűlési választásokon is baloldali győzelem várható, de a szocialista államfőt támogató pártoknak a szavazók számát tekintve nem lesz abszolút többségük – derül ki az Ipsos közvéleménykutató-intézet kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A május 25-26-án 963 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült felmérés szerint a Szocialista Párt 31, a radikális Baloldali Front nyolc, a Zöldek hat, a szélsőbaloldal pedig 1,5 százalékra számíthat. A szavazatokat tekintve 46,5 százalékos elnöki többséggel szemben a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 35, a szélsőjobboldali Nemzeti Front pedig 15 százalékot érhet el. A teljes jobboldali tábor 50 százalékos támogatottsága azonban nem mérvadó, miután a mostanig kormányzó UMP kizárta az együttműködést Marine Le Pen pártjával.

A baloldal legalább hét százalékkal javíthat az első fordulóban az előző, 2007-es választásokon elért eredményén, ahogyan az elnökválasztáson is hét százalékkal jobban teljesített Francois Hollande az első fordulóban az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson indult baloldali jelölthöz, Ségolene Royalhoz képest – hangsúlyozta a Le Monde című napilapban Brice Teinturier, az Ipsos igazgatója. Hozzátette: “Az erőviszonyok egyértelműen a baloldalnak kedveznek, de a győzelem nem lesz elsöprő, és a PS abszolút többsége sem várható”.

A közvélemény-kutatócég egyébként viszonylag alacsony, hatvan százalékos részvételt jelez előre, amely a jobboldalnak kedvez, ugyanis elsősorban a hagyományosan baloldalra szavazó fiatalok távolmaradása várható a képviselői választásokon. Kevesebb választó esetén pedig kisebb az esélye annak, hogy legalább három jelölt állva marad a második fordulóban, amelyhez a bejutási küszön 12,5 százalék. Az Ipsos szerint az 577 választókerületből mintegy 80-85-ben várható az, hogy a PS és az UMP jelöltje mellett a szélsőjobboldali jelölt is bejut a június 17-i második fordulóba. Ez a szám pedig kevesebb, mint amire az elnökválasztást követően a közel 18 százalékot elért Marine Le Pen népszerűsége alapján számítani lehetett.

– MTI –