A Balatonnál szerda este az északi parton tombolt a leghevesebb vihar

Letört faágak Balatonfüreden 2016. július 14-én. Az előző nap késő délután kezdődött viharok miatt július 14-én reggelig több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat az országban. A leszakadt faágak, kidőlt fák sokhelyütt akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás.
Letört faágak Balatonfüreden 2016. július 14-én. Az előző nap késő délután kezdődött viharok miatt július 14-én reggelig több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat az országban. A leszakadt faágak, kidőlt fák sokhelyütt akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. - © MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Siófok – A Balaton térségét nyugati, délnyugati irányból szerda este fél nyolckor érték el a heves zivatarok. A legerősebb góc, egy szupercella (örvénylő zivatar) centrumával az északi part mentén haladt el, és sokfelé rendkívül intenzív csapadékot, pusztító jégesőt és orkánerejű szelet okozott – számolt be Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője az MTI-nek éjjel.

A Balaton térségében a legerősebb széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatán Zánkán 20.05-kor (112 kilométer/óra), Balatonfüreden 20.25-kor (115 kilométer/óra), továbbá Siófok és Alsóörs között a vízközépi mérőcölöpön 20.30-kor (120 kilométer/óra) regisztrálták.

A várható heves viharra már a reggeli óráktól figyelmeztetést adott ki az OMSZ siófoki obszervatóriuma, és a vihar közeledtét a tó körüli, másodfokon villogó viharjelző rendszer is megfelelően jelezte. Ennek köszönhetően a vízi rendészet munkatársai időben figyelmeztették a vízen tartózkodókat, illetve időben sikerült lemondani a szabadtéri koncerteket is – összegezte a szakember.

Elmondta, hogy az éjszaka folyamán további zivatarok várhatóak a Balatonnál. Ezek a hajnali órákra megszűnnek, viszont a következő napokban erős szélre, 40-60 kilométer/óra erősségű széllökésekre kell számítani a térségben.

– MTI –