A Balatonnál razziáztak a munkaügyi felügyelők

Több tízmillió forint bírságot szabtak ki legutóbbi razziájukon a munkaügyi felügyelők a Balatonnál. Július második felében több mint 200 munkaadót ellenőriztek, az északi és a déli parton egyaránt. Összesen 455 dolgozónál találtak valamilyen szabálytalanságot, 244-en közülük feketén dolgoztak.

A felügyelők úgy tapasztalták, hogy gyakran hiányosan töltötték ki az alkalmi munkavállaló könyveket, volt olyan munkáltató, aki különböző bérpótlékokat nem fizetett be, és előfordult az is, hogy fiatalkorúakat dolgoztattak szabálytalanul. Egy 17 éves fiatal például éjszaka dolgozott egy kürtőskalács-sütődében, pedig a törvény szerint 18 év alattiak 22 óra és reggel 6 óra között nem foghatóak itthon munkára. Egy rétesboltban konyhai kisegítőként foglalkoztattak egy 15 éves fiatalt, szerződéssel, de bejelentés és írásos szülői hozzájárulás nélkül – ez is szabálytalan, mert egy fiatal csak akkor vállalhat munkát szülei hozzájárulása nélkül, ha már elmúlt 16 éves.

A felügyelők most főleg vendéglátóhelyeket, boltokat ellenőriztek, egy-két építkezésen is jártak. A szabálytalanságok miatt több tízmillió forint bírságot szabtak ki, de a pontos végösszeget egyelőre nem tudni, mert egy-két helyen még tart a vizsgálat – mondta a Független Hírügynökségnek Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője.

A júliusi ellenőrzéssorozat nem az utolsó volt, még lesznek ilyenek a nyári szezonban, de ezek időpontját, úgy mint eddig, nem hozzák nyilvánosságra. A munkaügyi felügyelők bármelyik munkahelyen, bármikor megjelenhetnek, akár éjszaka vagy munkaidőn kívül is.