Friss hírek

2009.01.11. 15:37

Körözőleveleket függesztettek ki Szerbiában Mladicsék képével - Egymillió euró a nyomravezetőnek

<p>A hétvégén Szerbia-szerte körözőleveleket függesztettek ki a rendőrállomások bejáratainál és a forgalmas helyeken: értesítik a polgárokat, hogy nettó egymillió eurót kap az, aki Ratko Mladics hágai vádlott, a boszniai szerb haderő volt parancsnoka nyomára vezeti a hatóságokat.</p>

A körzőlevélen szereplő másik vádlott, Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezető már csak negyedannyit ér. A fejére kitűzött vérdíj 250 ezer euró. Az egyetlen újdonság ezzel kapcsolatban az, hogy a szerb állam magára vállalta a járulékok kifizetését, tehát a nyomravezető tisztán kapja meg a körözőlevélen feltüntetett összeget.

Nemrégiben a plakáton négy név és négy kép szerepelt. Radovan Karadzsicsot és Sztojan Zsupljanint már elfogták és kiszolgáltatták a hágai törvényszéknek. Esetükben senki sem kapta meg a nyomravezetőnek járó díjat. Karadzsics egyébként nem is szerb állampolgár - fejére nem a szerb állam tűzött ki vérdíjat -, Zsupljanint pedig a szerb hatóságok fogták el, saját nyomozásuk eredményeként.

A körözőlevélen szerepel az a telefonszám is, amelyen jelentkezhet az, aki tud valamit a vádlottak holléte felől, vagy bármi más információval szolgálhat, ami közelebb viszi a nyomozókat a körözöttek felkutatásához. Ez a szám: 9191. Természetesen a hatóságok titkosként kezelik a személyi adatokat. Ezt a plakáton külön fel is tüntetik.

Szerbiának fontos lenne mielőbb a hágai vádlottak nyomára jutni, hiszen ettől függ az uniós közeledés folytatása. Ám újabban azt emlegetik, hogy Mladics lefogása már nem elegendő a társulási tárgyalások megkezdéséhez, mert a csatlakozást megelőzően Koszovó is rendezésre szorulna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!