A bajorok az importszemét törekédét vinnék el csak el

Csak ősszel szállítaná el a Bajorország a nagyrészt Bács-Kiskun megyében fellelt illegális szemetet és akkor is csak egy részét. Bár a magyar hatóságok 8-900 tonna hulladék esetében feltételezik, hogy bajor területről származik, a német tartomány csak 450 tonna Magyarországra szállítását ismerte el. A felelősség megosztásra hivatkozva pedig csak ennek felét, azaz 225 tonna visszaszállítását vállalta – mondta az eddigi tárgyalások összegzéseként Erdey György, a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium jogi -és koordinációs szakállamtitkára kedden. Magyarország ugyanakkor nem tett le arról, hogy az összes Bajorországból származó szemetet elvigyék a bajorok, a tárgyalások folytatódnak.

Egy hónappal ezelőtt az importszemét-ügyben érintett másik német tartománnyal már tárgyaltak a magyar hatóságok. A szakállamtitkár könnyebbnek nevezte a baden-württembergi hatóságokkal folytatott akkori megbeszéléseket: a német fél mind a 3190 tonnányi Kunbaján, Kiskunmajsán és Ácson talált szemétről elismerte ugyanis, hogy tartományukból származik. A felelősség megosztás miatt ebből a mennyiségből 1800 tonna visszaszállítását vállalta a baden-württembergi fél július végéig.

Múlt hét elején a bajor hatóságokkal folytatott tárgyalások nem voltak ilyen eredményesek. A német fél az importszemét feléről, azaz 450 tonnáról ismerte el ugyanis, hogy a tartományból érkeztek Magyarországra – mondta Erdey György. Szintén a felelősség megosztásra hivatkozva ennek a mennyiségnek csak a felét szállítanák vissza Bajorországba, és azt is legkorábban csak ősszel. A magyar hatóságok a 8-900 tonnányi hulladék esetében eddig 614 tonnáról tudják dokumentumokkal bizonyítani, hogy a német tartományból érkezett – ezeket meg is küldték a másik félnek – fejtette ki a szakállamtitkár.

A szakállamtitkár közölte: még nem zárták le a tárgyalásokat, és további bizonyítékokat gyűjtenek, majd küldenek el a német tartományok illetékes hatóságának. Nem adták fel, hogy az összes hulladékot elvitessék Magyarországról. Amennyiben ez nem sikerül, valószínűleg elégetik az országban maradt szemetet. Ennek költségét pedig szeretnék, ha a két tartomány fizetné meg, az ár meghatározásakor pedig a német ártalmatlanítási költségekből indulnának ki – tette hozzá.

A német tartományokból érkező illegális szemétszállítmány legnagyobb részét mindkét esetben Kunbaján találták meg a hatóságok. Baden-Württembergből 2370, Bajorországból 890 tonna szemét érkezett a Bács-Kiskun megyei községbe – mondta Varga Pál, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főosztályvezetője.

A magyar hatóságok szerint a két német tartományból összesen 4100 tonna hulladék érkezett. Az ügynek eddig 17 gyanúsítottja van, és 4 magyar cég érintett. Az ácsi Bazax Kft. esetében már döntés is született: 14 millió forint bírságot szabtak ki a cégre.