A babamasszázs mélyen hat

A napi masszázs javítja a baba alvását, a vérkeringését, segít az emésztésben, a sejtek oxigénellátásában, lazítja az izmokat és egy testen keresztül történő érzelmi párbeszéd.

Gardó Beáta, aki egyébként angoltanár végzettségű fiatal hölgy, az Ayurvéda masszázs egyik hazai használója. Elmondta, hogy mindig is érdekelte a természetgyógyászat és amikor lehetősége nyílott rá, meg is tanulta, amit lehetett. Nem akárhol, hanem az Amerikai Egyesült Államokban.

A kintlét praktikus volt a nyelvtudás okából is, és hasznos egy év telt el egy természetgyógyászati klinikán, ahol nem csak az ayurvédikus masszázs fogásait sajátította el, hanem egyéb, alapvetően az egészségmegőrzését szolgáló kezeléseket is.

Megújulás szülés után

Tulajdonképpen a babák masszírozása is egy ilyesféle, a kismama regenerálódását szolgáló kezelés része. Gardó Beátától megtudtuk, hogy a csecsemő születését követő hathetes időszakban lehetőség van egy megújulásra. Hogy mindez zökkenőmentesen történjék, a kismama otthonában folyik.

Ennek keretén belül elsajátítja a szülő a babamasszázs tudományát is, hiszen – ahogyan Gardó Beáta fogalmazott – nem az a cél, hogy a masszőr menjen mindig, hanem hogy a szülő is tudja masszírozni gyermekét. A szakember szerint nem nehéz ellesni e tudományt, hiszen ez mindössze egy egyszerű, olajos testmasszázs, mindenféle misztikus hókuszpókuszok nélkül.

Ugyanakkor az is igaz, hogy régi a tudás, amit használ, hiszen az ősi indiai természetgyógyászat tapasztalatait hasznosítja. Éppen ezért mélyen hat: az idegrendszerre, az érzelmekre.

P. G.