A 37 éves Whitcombe volt a nyerő

Tiszaújváros – Brit hölgy nyerte a 12. tiszaújvárosi triatlon Világ-kupa futamot. 

A 12. TVK BG Triatlon Világ-kupa délelőtti rajtján, a hölgyek versenyének 23 sportoló vágott neki, ugyanis Oroszország és a Japán tiratlonistái az előnevezések ellenére nem érkeztek meg, így rajtnál sem voltak ott. A sajószögedi, Tolnai-tó partján, ugyanis ezúttal sem a Tiszába csobbantak a versenyzők, mert a rendezvény szervezői a kiszámíthatatlan folyó ellenében az állóvíz mellett döntöttek. Jól úszott a délelőtti 1500 méteres távon az amerikai Sarah Groff, ő jött ki először a tóból, és örömteli volt a magyar szurkolók számára, hogy másodikként a Budaörsi TKE sportolója, Vanek Margit fogott partot.

Ötfős

A kerékpárnál még nagyjából együtt bicajoztak be Tiszaújváros központjába, de a második szám elején egy ötfős csoport megugrott, és nagy tempójuknak köszönhetően rövid időn belül kb. három perces fórt szorgoskodtak össze a mezőny többi tagjával szemben, akik mindannyian a második bolyban tekeretek. Groff mellett a világkupa-pontverseny második helyén álló, múlt hétvégén a hamburgi világkupán ezüstérmes ausztrál Abram Felicity, a 2006-ban Tiszaújvárosban második, Pekingben  is rajthoz álló Mariana Ohata, a 2003-as felnőtt világbajnokságon hatodik brit Andrea Whitcombe mellett nagy meglepetésre az eddig sehol nem jegyzett dán Helle Fredriksen volt tagja az ötöknek. Az úszásban második magyar sportoló ,,elbiciklizte” magát, ebben a számban a legrosszabb eredményt érte el, de a ,,boly2” mintha ekkor már lemondott volna arról, hogy utolérje az élen haladókat, inkább csak egymásra figyeltek.

Rekkenő hőség

Amikor az ötök a kerékpározás után kimentek az utolsó számra, a 10 km-es futásra, akkor majd egy kilométernyi futásnak megfelelő időkülönbséggel mentek a boly előtt. A rekkenő hőségben, ahogy várni lehet, az ötöst nem tudták befogni az üldözők, a 37 éves brit Whitcombe pedig fokozatos elaraszolt, és végül elsőként, az utolsó métereket sétálva megtéve szakította át a célszalagot. Kényelmességének oka az volt, hogy még így is 46 másodpercet vert rá a másodikként beérkező Abramra, 79-et a harmadik Ohatára, míg az úszást megnyerő, az utolsó métereket szaggatott üzemmódban megtevő, az erejével láthatóan elkészült Groffra 130 másodpercet. A legjobb magyar, az olimpikon Szabó Zita lett, aki 8. helyen ért célba. Érdekesség, hogy a 35 Celsius fok fölötti hőmérsékletben a versenyt csupán egy triatlonista, a gyöngyösi Kovács Zsófia nem tudta befejezni, aki a futás közben állt ki.

Két hét kemény munka

– Nagyon boldog vagyok, az úszás nem sikerült igazán jól, a bringán éreztük, hogy nem érhetjük utol az a vezető ötöst, így ott senki sem hajtotta túl magát – mondta Szabó Zita, az idei ötkarikás játékokra egyedüli magyar triatlonosként kvótát szerzett debreceni sportoló. – A futás során nem okozott számomra különösebb gondot a meleg, úgy érzem, hogy jó erőben vagyok. Még két hét kemény munka vár rám a pekingi utazásig.

Eredmények

1. Andrea Whitcombe (brit) 2:02:47

2. Flicity Abram (ausztrál) 2:03:33

3. Mariana Ohata (brazil) 2:04:06

4. Sarah Groff  (egyesült államokbeli) 2:04:57

5. Helle Frederiksen (dán) 2:05:19

…8. Szabó Zita (magyar) 2:07:45

…10. Tóth Zsófia (magyar) 2:08:11

…17. Koch Renáta (magyar)   2:10:24

18. Vanek Margit (magyar) 2:10:54

19. Horváth Gréta (magyar) 2:12:12

20. Laposi Kata (magyar) 2:12:41