A "30 Rock" rekorszámú jelölt kapott az Emmy-re – Mariska Hargitay is jelölt

Rekordszámú jelöléssel vág neki a szeptemberi 61-ik Emmy-díjátadásnak az amerikai tévésorozat, a “30 Rock”. A csütörtöki Los Angelesi bejelentés szerint az NBC helyzetkomédiája idén 22 kategóriában nyerhet, így például elvihet a legjobb női komikus főszereplő díját a sorozatban szereplő Tina Fey és a legjobb férfi komikus főszereplő díját Alec Baldwin.

Most először fordul elő az Emmy történetében, hogy egy vígjáték ennyi jelölést kap. A “30 Rock”. 2006-ban indult az országos csatornán, az NBC-ben. Baldwin tavaly nyerte első Emmy-jét egy tévéigazgató megformálásáért. Tina Fey, aki a tavalyi republikánus alelnök-jelölte-t, Sarah Palin-t 2007-ben és 2008-ban is Emmy-nyertes lett. A “30 Rock” vetélytársa a legjobb vígjátéki sorozat kategóriában a Family Guy, a Slágermájerek, az Office valamint a Nanvy ül a fűben.

A drámai sorozatok esetében az 16 jelölést begyűjtő Reklámörültek, a House, és a Dexter közül kerülhet ki a győztes idén, de a Lost is győzhet. A legtöbb jelölést egyébként az HBO műsorai kapták, szám szerint 99-et, a második az NBC lett 67 jelöléssel.

A színészek között a legjobb férfiszereplő díjáért az HBO “In Treatment” című sorozatában szereplő Gabriel Byrne és a Fox “House”-sikersorozatának sztárja Hugh Laurie vetélkedhet. Tavaly Michael C. Hall győzött a “Dexter.”-rel. Jelölés kapott még ebben a kategóriában Simon Baker a CBS “Mentalistája” és Bryan Cranston “Breaking Bad.” Főszereplője.

Glenn Close, aki tavaly nyert, újra jelölt a “Damages” -ben nyújtott alakításáért, Vetélyársa az Emmyért Sally Field a”Brothers and Sisters,” , Holly Hunter a “Saving Grace” és Kyra Sedgwick a “Closer.” Főszereplője. A magyar származású Mariska Hargitay is felkerült a legjobb drámai női főszereplő listájára. A 45 éves magyarul is kiválóan beszélő szinésznő anyja Jayne Mansfield színésznő, az 1950-es évek egyik szexszimbóluma, apja a magyar születésű egykori Mister Universe, Mickey Hargitay volt.