Friss hírek

2009.02.05. 11:57

KLÍMA - Kipusztulhat a libanoni cédrus a felmelegedés miatt

<p>Az általános felmelegedés kipusztulással fenyegeti a híres libanoni cédrust. Évezredeken át különböző civilizációk használták a cédrust kemény, tartós fájáért. A fa állta az időket, de már felkerült a nemzetközi természetvédelmi szövetség vörös listájára, amelyen a súlyos veszélyben lévő fajok szerepelnek.</p>

Libanoni civil természetvédő szervezetek szerint a klímaváltozás következtében Libanon hegységeiből eltűnhet a cédrus. A libanoni nemzeti parkokban egyik-másik fa korát 2 ezer évesre becsülik.

A libanoni cédrus természetes élőhelye a tengerszint feletti 1.200-1.800 méteres sávban van. Ha az időjárás tartósan felmelegszik, akkor a fának feljebb kell húzódnia.

A cédrus magjai csak akkor szóródnak ki, ha néhány napon át eső, hó és hideg uralkodik. A magok kicsírázásához is hidegre van szükség. A fa nem tud meglenni a nyári harmat nélkül sem. Ha mindez nem áll rendelkezésre több egymást követő évben, akkor a fa elpusztulhat.

A melegedés nemcsak a csapadék csökkenésével jár. A szárazsággal magyarázzák egy fakártevő elszaporodását is. A cédrusrágó levéldarázs (Cephalcia Tannourinensis) néhány évvel ezelőtt megtizedelte a cédrusokat Tannourin falu közelében. A rovarnak normális időjárási viszonyok között évente egy nemzedéke fejlődik ki, de száraz meleg évben akár három is.

A felmelegedés más hasonló kártevők számát is megsokszorozhatja.

Vannak viszont, akik szerint még nem nyilvánvaló, milyen következményekkel jár a felmelegedés, a fák alkalmazkodhatnak is a változáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!