A 17. hét káresetei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén – Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 119 alkalommal riasztották, amiből 91 tűzeset volt.

Egy családi ház konyhájában keletkezett tűz a mezőkövesdi Széchenyi utcában április 22-én, melynek során egy lakó sérüléseket szenvedett. A káresethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, így a tűz az ingatlan többi helyiségére nem terjedt át. Az egységek kiérkezéséig a közelben lévő rendőr járőrök egy lakót vittek ki az épületből, akit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak. A házban tárolt két darab propán-bután gázpalackot a rendőrök és a tűzoltók idejében eltávolították, azokat hő és lánghatás nem érte.

Öt esetben érkezett bejelentés száraz fű tűz miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. Délelőtt Mezőcsát határában öthektárnyi területen csaptak fel a lángok, melyet a tiszaújvárosi hivatásos és a mezőcsáti önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. Délután az ózdi egységek Ózd, illetve Serényfalva külterületén fojtották el a lángokat összesen két és fél hektáron. Az esetek során nem sérült meg senki és anyagi kár sem keletkezett.

Egy háromemeletes társasház második emeleti lakásának szobája és a hozzá tartozó erkély borult lángokba a sátoraljaújhelyi Losárdi Zsuzsanna utcában április 23-án. A káresethez a helyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az épületből húsz embert menekítettek ki, miközben egy vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották. A lángok a szomszédos lakásokra nem terjedtek át, azonban a tűzesettel érintett helyiség erkélyén egy ember életét vesztette. Az esettel kapcsolatban tűzvizsgálati eljárás indult.

Sajószentpéteren egy családi házban időben jelzett a szén-monoxid érzékelő április 24-én. A Bercsényi utcába riasztották a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat, ahol bejelzett a szén-monoxid érzékelő berendezés. A mentőszolgálat munkatársai két felnőttet és két gyermeket szállítottak kórházba megfigyelésre, illetve megkezdték az ingatlan szellőztetését. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók kiérkezésükkor már nem tudtak szén-monoxid koncentrációt mérni az ingatlanban. Szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül magas szén-monoxid koncentráció mellett pár órán belül súlyos egészségkárosodással, vagy akár tragédiával végződhetett volna az eset. Szerencsére a felszerelt érzékelő ebben az esetben is megelőzte a bajt.

Egy családi házhoz tartozó melléképületben keletkezett tűzhöz riasztották a kazincbarcikai és a szendrői hivatásos tűzoltókat Edelénybe, a Finkei utcába. A melléképület, valamint az ott tárolt három személyautó teljes terjedelmében égett, a tűz átterjedt a családi ház tetőszerkezetére is. Az egységek két propán-bután gázpalackot hoztak ki az épületből, amelyeket hőhatás nem ért, majd hat vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzesetben senki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.

Egy ötven négyzetméteres, cseréphéjazatú családi házhoz épített húsz négyzetméteres melléképület teljes terjedelmében, míg a családi ház tetőszerkezete 70%-ban égett Kazincbarcikán, a Zrínyi Ilona utcában. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók három vízsugárral avatkoztak be a lángok terjedésének megfékezésébe, amelyek a ház tetőszerkezetét is elérték. Az egységek az épületet áramtalanították, a tetőszerkezetet megbontották, az izzó részeket eltávolították. A házban senki nem tartózkodott, így személyi sérülés nem történt.

Árokba hajtott egy kamion az M3-as autópályán, Mezőkeresztes közelében, a Budapest felé vezető oldal 148-as kilométerszelvényénél április 25-én. A tiszaújvárosi és mezőkövesdi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik áramtalanították a járművet és megszüntették az üzemanyag szivárgást. A jármű sofőrje életét vesztette. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés idejére a külső forgalmi sávot lezárták.

Egy harminckét négyzetméter alapterületű családi ház tizenkét négyzetméteres szobája lángolt teljes terjedelmében Ózdon, a Csépány utcában április 26-án. Az ózdi hivatásos tűzoltók két vízsugárral rövid időn belül eloltották a lángokat. A tűzesetben senki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –