A 16. hét káresetei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Akt.:
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 112 alkalommal riasztották, amiből 89 tűzeset volt.

Szuhakállóra riasztották a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat április 14-én, ahol a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő parókia födém és tetőszerkezetének tizenöt százaléka fogott tüzet. A háromszáz négyzetméter alapterületű épület lángoló gerendázatát és deszkázatát a tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el. A tűz során nem sérült meg senki, az épület lakható maradt.

A tornanádaskai Kossuth úton egy száz négyzetméteres családi ház tetőszerkezetének felét rongálta meg a tűz. A lángokat a bódvaszilasi és a szendrői hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el. Az egységek légzésvédelem mellett átvizsgálták az épületet, melynek során megállapították, hogy a káreset idejében senki nem tartózkodott bent, így személyi sérülés nem történt. A káreset miatt két gyermeknek és két felnőttnek rokonokhoz kellett költözni.

Szántóföldre hajtott, majd felborult egy személyautó Szalaszend és Méra között, április 15-én. A balesethez, melynek során egy ember könnyű sérüléseket szenvedett, az encsi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység a járművet áramtalanította, majd kézi erővel kerekeire állította. A sérültet a mentőszolgálat munkatársai ellátták.

Tizenegy alkalommal riasztották Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tűzoltókat száraz növényzet tüze miatt április 16-án. Martonyi határában egy fenyőerdőben csaptak fel a lángok, ahová a szendrői, a bódvaszilasi, az aggteleki és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Az egységek kéziszerszámokkal oltották el az aljnövényzet tüzet, amely nyolc hektáron pusztított. A lángok az Aggteleki Nemzeti Park területét nem érintették. Karcsa külterületén öt hektáron égett száraz fű, nádas és egy nyárfaerdő aljnövényzete. A tüzet a cigándi és a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el. Ózd külterületén szintén öt hektáron égett a száraz növényzet, melyet a helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. Hernádpetrinél a gönci katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége három hektár kiterjedésű aljnövényzet tüzet fékezett meg egy erdőben. A tűzesetek során nem sérült meg senki.

Teljes terjedelmében égett egy családi házhoz épített melléképület a szentistváni Mikszáth utcában, április 17-én. A káresethez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugárral oltották el a tüzet. Az ötven négyzetméter alapterületű melléképületben az egységek egy darab hőhatásnak kitett propán bután gázpalackot találtak, melynek gondoskodtak a visszahűtéséről. A tűzben nem sérült meg senki, azonban egy lakónak el kellett hagyni az ingatlant, akit rokonai szállásoltak el.

Lesodródott az úttestről, majd fának csapódott egy személygépjármű a 37-es főút 26-os kilométerszelvényénél április 19-én. A balesethez a szerencsi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották, akik az autó három utasa közül kettőt feszítő-vágó berendezés segítségével szabadítottak ki a járműből, majd átadták őket a mentőszolgálat munkatársainak. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –