A 150 milliárd dollárt is elérheti 2015-re a kínai külföldi beruházások értéke

Sanghaj, 2012. május 16., szerda (MTI) – A jelenlegi ötéves terv időszaka alatt évente átlagosan 17 százalékkal nőhet a határokon kívülre irányuló kínai beruházások értéke – véli a kereskedelmi minisztérium.

Így az évtized közepére akár a 150 milliárd dollárt is elérheti külföldi kínai beruházások értéke – becsli a kínai kereskedelmi minisztérium. Ez az érték tavaly év végén 128 milliárd dollárt tett ki. A hatóság a jelenlegi öt éves terv időszakában (2011-2015) a határokon túli beruházások értékének évente mintegy 17 százalékos átlagos növekedéssel számol, szemben az előző ötéves terv (2006-2010) éves 30 százalékos átlagos bővülésével.

A növekvő kínai befektetésekkel a külföldre távozó szakemberek száma is nő majd, vagyis 2015-re a külföldi befektetési projekteken dolgozók száma az egymilliót is meghaladhatja – véli a minisztérium. A kelet-ázsiai ország vezetése a külföldi befektetések számának és nagyságának növelését szorgalmazza befektetői körében. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök márciusban konkrét iparágakat – köztük az energia, nyersanyagok, mezőgazdaság, szolgáltatási és infrastrukturális ágazatokat – nevezett meg, amelyek fő célpontjai lehetnek a kínaiak külföldi befektetéseinek. Cél emellett a külföldi tőke Kínába vonzása is, ennek értéke azonban áprilisban már hatodik egymást követő hónapja csökkenést mutatott. Tavaly összesen 116 milliárd dollárnyi külföldi befektetés történt Kínában.

– MTI –