Friss hírek

2008.02.26. 14:56

EGÉSZSÉG: A britek karcsúbban hiszik magukat a valóságnál

<p>A britek soványabbnak képzelik magukat, mint amilyenek valójában - derült ki a Leicesteri Egyetem felméréséből. Ez pedig magában hordozza annak veszélyét, hogy sokan nem veszik észre a cukorbetegség kialakulására utaló tüneteket.</p>

A brit férfiak közel nyolc cm-rel, a nők pedig öt és fél cm-rel hiszik karcsúbbnak a derekukat, mint amilyen az a valóságban. Nagy-Britanniában 750 ezren nem tudnak arról, hogy 2-es típusú cukorbajban szenvednek. A betegség pedig vaksághoz, szívbetegséghez, agyvérzéshez vezethet és előfordulhat, hogy amputálni kell a beteg egyik végtagját.

A kutatás vezetője, Kamlesh Khunti professzor szerint a betegek akár 12 éven át élhetnek úgy, hogy nem készül róluk diagnózis, ezért jobban kell informálni őket arról, hogyan ismerhetik fel saját maguk a problémát, és ennek első lépése az, hogy tisztában vannak a derékbőségükkel - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!