9,4 százalékkal bővültek a beruházások hazánkban

9,4 százalékkal bővültek a beruházások az idei év II. negyedévében a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A beruházások teljesítményértéke 985,6 milliárd forint volt.

Az előző negyedévhez képest a beruházások volumene 2,1 százalékkal nőtt. Idén az első félévben összesen 1667,3 miiliárd forintot költöttek beruházásra, ez 8,3 százalékos növekedést jelent. Az építési beruházások 13,9, a gépberuházások 4,2 százalékkal bővültek a II. negyedévben. A beruházások növekedéséhez elsősorban a szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés bővülése járult hozzá.

A feldolgozóiparban kiemelkedőek a jármű- és a villamosgépgyártási beruházások, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások beruházási tevékenysége 5,2 százalékkal nőtt. A kisebb súlyú ágazatok közül jelentős beruházások voltak az építőiparban, a kereskedelmen belül a nagy áruházláncok beruházásaiban, a pénzügyi tevékenységek és a mezőgazdaság területén. A beruházások csökkentek a villamosenergia-, gáz- és vízellátás, valamint a szálláshely-szolgáltatás területein.