90 lázadóval végeztek Irakban az amerikaiak

Az elmúlt másfél hétben 90 lázadót ölt meg, csaknem 180-at pedig letartóztatott az amerikaiak vezette szövetséges haderő Irak nyugati részén. A hadműveletben 13 tengerészgyalogos vesztette életét – közölte vasárnap az iraki kormány szóvivője.

A szóvivő szerint az offenzíva komoly veszteségeket okozott a fegyveres lázadóknak, az elfogott felkelőktől pedig valószínűleg további információkat szereznek az ellenállásról.

A szíriai határ mellett végrehajtott hadművelet után a katonák a körzetben maradnak, és biztosítják az alkotmány elfogadását eldöntő október 15-i népszavazást. Az Irak nyugati részén lévő tartományban a katonákon kívül 700 választási bizottsági tag ügyel majd a referendum szabályos és békés lebonyolítására.

Szombaton a kisebbségben lévő szunnita arabok egy csoportja a népszavazás bojkottjára, illetve az alkotmány elutasítására szólította fel híveit. A Szaddam Huszein idején hatalmon lévő szunniták attól tartanak, hogy az alaptörvény elfogadása az ország szétszakadásához vezetne.