Friss hírek

2009.10.30. 07:29

Sikeres volt a tûzoltó gyakorlat a Moszkva téri metróállomáson

<p>Sikeres volt a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság csütörtök éjszakai gyakorlata a Moszkva téri metróállomáson. Az akciót ezúttal elõre nyilvánosságra hozták a biztonság kedvéért, de legtöbbször a hasonló gyakorlatokról a résztvevõ tûzoltók sem tudják, hogy nem éles helyzet van.</p>

Az elképzelés szerint a Moszkva térre érkezõ metrószerelvény harmadik kocsijában tûz ütött ki. A szerelvényt a peron feléig sikerült kivontatni az alagútból. A tûzoltók úgynevezett hideg füsttel imitálták az igazi füstöt, emiatt szinte semmit nem lehetett látni az állomáson. A gyakorlatban 50 tûzoltó, illetve 80 fõiskolás és egyetemista fiatal vett részt, õk az utasokat játszották.

A tûzoltók mindent úgy csináltak, mintha tényleg baj lenne: a diszpécserközpont jelzésére a különbözõ tûzõrségekrõl indult el 13 jármû a Moszkva tér felé. Két perc alatt értek ki a helyszínre. A riasztástól számított 10. percben már az elsõ tûzoltó vezetõkötéllel - ami a füsttel telt helyrõl segít kitalálni - lejutott a metróba. Ezalatt az idõ alatt éles helyzetben pánik alakulhat ki lent, ilyenkor az összes mozgólépcsõt felfelé menetbe kapcsolják, hogy aki tud menekülni, az megtehesse.

A tûzoltók különbözõ légzõkészülékekben dolgoztak, a "sérülteket" is álarcban vitték a felszínre. Kipróbálták a mûegyetemi tragédia után készült eszközt is, amivel a tûzoltóknak kívülrõl is jelezhetik, ha elkezd kifogyni a palackjukból a levegõ.

Kipróbálták a metróban a mozgólépcsõk felett látható, turbina formájú levegõ elszívókat is, amik kiválóan mûködtek, rövid idõ alatt kiszívták a füstöt az állomásról. A gyakorlat után Bende Péter fõvárosi tûzoltóparancsnok tartott rövid értékelést, amiben sikeresnek minõsítette a gyakorlatot.

A magyar metróban tömeges veszélyhelyzet egyébként eddig csak egyszer volt, 1991-ben. Akkor egy vízfõnyomócsõ törött el az Astoria állomáson, a víz gyorsan elárasztotta a metrót. Az embereket a tûzoltók akkor az alagúton keresztül, a Blaha Lujza téri megálló felé voltak kénytelenek kimenteni. Súlyosbította az elázott utasok helyzetét, hogy január volt és hideg. Egyébként általában elektromos füstölésekhez, vagy a szerelvények alá ugrott öngyilkosokhoz riasztják a metróba a tûzoltókat legtöbbször - mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság kommunikációs fõosztályvezetõje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!