9, 5 milliárd forintból készül el Győr és térségének hulladékgazdálkodási rendszere

A Győrben és térségében megvalósuló hulladékkezelési program támogatásáról írt alá szerződést a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóságának vezetője és Hegyi Zoltán, a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. A kilenc és fél milliárd forintos program eredményeképpen 112 település mintegy 260 ezer lakosának környezeti minősége javulhat a szelektíven hasznosított hulladék hasznosításával és a biológiailag lebomló hulladékmennyiség csökkentésével.

A projekt keretében Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megyében 339 hulladékgyűjtő sziget, 42 hulladékudvar, 2 átrakóállomás és egy válogatómű létesül, így valamennyi érintett településen elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés.

A biológiai hulladékkezelés feltételeinek megteremtéséhez 90 ezer lakossági gyűjtőedényt helyeznek ki, regionális komposztálót létesítenek és fél ezer komposztládát is biztosítanak a házi komposztálás segítésére – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke.

A program összköltségvetéséből 6 és fél milliárd forint a tervezett támogatás összege, amely mintegy 5, 5 milliárd európai uniós és 1 milliárd forint kormányzati forrásból adódik össze. A beruházás eredményeképpen 2016-ra a begyűjtött hulladék több mint 60 %-át hasznosítják újra a térségben – tette hozzá Hegyi Zoltán.