8,8-as földrengés Chilénél

Erõs, a Richter-skála szerint 8,8-es erõsségû földrengés történt szombaton Chile csendes-óceáni partvidékén – közölte az Egyesült Államok földtani intézete. A helyi idõ szerint hajnali fél négy után történt rengést követõen cunamiriadót rendeletek el a Csendes-óceán térségében.

Az elõször 8,5-ös, majd 8,3-as erõsségûnek jelentett rengés epicentruma Chile partvidékén volt, 115 kilométerniyre észak-északkeletre Conception városától, és 320 kilométernyire délnyugatra a chilei fõvárostól – áll az amerikai földtani intézet honlapján. Az intézet legfrissebb adatai szerint a rengés 35 kilométer mélyen történt.

Az Egyesült Államok cunamiriadót rendelt el a Csendes-óceán keleti partvidékén egészen Costa Ricáig, míg a japán meteorológiai intézet arra figyelmeztett, hogy az egész óceánra kiterjedõ cunami alakulhat ki.

A BBC brit közszolgálati adó információi szerint Santiagóban fél percig is remegtek az épületek, és a fõváros több részén is áramkimaradások vannak, valamint gondok vannak a telefon- és internetszolgáltatásokkal.

Az ismertebb chilei lapok többségét nem lehet elérni az interneten. Az egyik elérhetõ oldal, a La Tercera cikke szerint két halottja van a rengésnek, amely pánikot okozott az emberek között, és több épület is összeomlott. A lap szerint az ország nagy része sötétbe borult a hajnali rengés után, de azóta több helyen már helyreállt az áramszolgáltatást.

Az amerikai földtani intézet adatai szerint Cilében történt a világ legerõsebb feljegyzett földrengése, egy 9,5-ös erõsségû, amely 1655 ember halálát okozta 1960 májusában – írta a CNN amerikai hírtelevízió az internetes oldalán.