8,6 milliárd forint a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási programnak

Több mint ezer milliárd forint uniós támogatás jut hazai környezetvédelmi fejlesztésekre – közölte a zöldtárca csütörtökön. Az Európai Unió a tizedik nagyprojektet is jóváhagyta, így 8,6 milliárd forintból megindult a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme. Ez 90 önkormányzati hulladéklerakót érint. A munkálatok 2011 végéig tartanak, addig 1 millió négyzetméter területet tisztítanak meg a környezetet károsító hulladéktól.

Tizenhét nagyprojekt támogatásáról döntött korábban a kormány, ezek közül 10 már megkapta Brüsszel jóváhagyását. A Környezet és Energia Operatív Programban több mint 1000 milliárd forint értékben valósulhat meg környezetvédelmi beruházás, amivel Magyarország dobogós helyen áll a projektek területén.

A tárca közleménye szerint legutóbb a 8,6 milliárd forintos összköltségû Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kapott támogatást. Ez 90 önkormányzati hulladéklerakót érint. Ezek közül 25-öt felszámolnak, a felszedett hulladékot szétválogatják, a szelektálást követõen a fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelõ ártalmatlanító helyre szállítják, a komposztálódott és az építési hulladék pedig a helyszínen marad. A további 65 lerakót záróréteget kap és lefedik õket, hogy az esõvíz ne mossa be a szennyezõanyagokat. A minisztérium szerint a beruházással több mint 160 ezer ember környezete lesz tisztább és élhetõbb, ráadásul az ingatlanok értéke is nõ.

A hulladéklerakók bezárásával párhuzamosan megkezdõdik egy 18,5 milliárd forint értékû projekt is, amely szerint a térségben egy komplex regionális hulladékgyûjtési rendszert alakítanak ki, szelektív gyûjtéssel és ártalmatlanítással.