800 millióból építik ki a minisztériumok egységes személyügyi szolgáltató központját

Kedden írják ki a pályázatot a minisztériumok egységes személyügyi központjához szükséges információs rendszer beszerzésére – közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) személyügyi államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szetey Gábor elmondta: az egész rendszerre 800 millió forint áll rendelkezésre. A tervek szerint a jövő év végére jön létre a 11 minisztérium és a MeH 6500 fős állományát kezelő személyügyi központ, amelytől az államtitkár ugrásszerű minőségi javulást vár a humánerőforrás (HR) területén.

Szetey Gábor szerint a magyar közigazgatás 15-20 éves lemaradásban van a nyugat-európai országokhoz képest. A központi közigazgatás mind a 12 szervezetében különböző személyügyi adminisztrációs rendszer működik. Ennek szeretnének véget vetni, és új alapokra helyezni a személyügyi adminisztrációt – jelentette ki az államtitkár.

A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Központ rutinfeladatok ellátására jön létre – mondta Szetey Gábor. Előnye az ellenőrizhetőség, az átláthatóság és a minőségjavulás, valamint az azonnal követhető létszámmozgások.

Jelenleg a minisztériumok HR-osztályain dolgozó alkalmazottak munkaidejének 90 százalékát teszi ki az adminisztráció, és csak mindössze 10 százalékban foglakoznak az értékteremtő munkával, a vezetők személyügyi döntéseinek előkészítésével – közölte az államtitkár. A központ jövő év végére tervezett indulásával ez az arány 80-20 százalékos lesz az érdemi munka javára – mondta Szetey Gábor.

A központ kialakítására 800 millió forint áll rendelkezésre, amelynek 85 százaléka uniós, 15 százaléka pedig költségvetési forrásokból származik – közölte az államtitkár. Szetey Gábor szerint 2009 elejére ugrásszerű minőségi javulás lesz a személyügyi rendszerben, és a befektetés 6 éven belül megtérül, azt követően pedig jelentős megtakarítást eredményez. A 6500 fős minisztériumi állományon túl a tervek között szerepel a teljes közigazgatás 60 ezer köztisztviselőjének a bevonása is a központi személyügyi rendszerbe – mondta az államtitkár.