80 fecskefészket vertek le egy makói ház faláról

Közegészségügyi okokból leveretett 80 fecskefészket az önkormányzat Makón. Az indoklás szerint erre a lakók érdekében volt szükség, a felhalmozódó ürülék és az autók miatt keletkezett szennyezés együtt veszélyt jelent. Ha elpusztítják a fecskék fészkeit, meghiúsulhat, vagy késhet a fészkelés, és ezek a vándormadarak így is évről-évre kevesebben vannak.

Makó belvárosában, egy társasház díszpereme alól bontottak le összesen 60 ép és 20 megrongálódott fészket, leginkább olyanokat, amelyek bejárati ajtók fölött voltak.

A növekvő forgalom miatt jelentősen megnőtt a belvárosban a szálló és ülepedő por mennyisége. Már a megengedett értékhatár felett van, és a porba keveredő elszáradt madárürülék veszélyt jelent a lakosságra – mondta a Független Hírügynökségnek Bánfi Margit, Makó jegyzője.

A helyiek a rájuk pottyanó ürülék miatt viselik nehezen a fecskéket. A küszöb állandóan csúnya a madárpiszok miatt. Letakarítom, és fél óra múlva megint olyan – panaszolta az egyik lakó, Lengyel Józsefné.

A levert fészkek helyére drótot húztak, hogy oda újat már ne tudjanak építeni a madarak.

Közép-Európa legnagyobb molnárfecske-kolóniája él Makón, a helyiek évente 5-600 fészket számolnak meg. Ennyi fecskecsalád érkezik tavasszal és marad a városban egészen őszig. Ha elpusztítják a fecskék fészkeit, meghiúsulhat, vagy késhet a fészkelés, és ezek a vándormadarak így is évről-évre kevesebben vannak.

Most új fészket kell építeniük, és ebben a száraz időszakban igen nehezen találnak majd sarat a madarak. Így lehetséges, hogy a költési időszakba beleférő három helyet csak kétszer tudnak majd költeni a fecskék – mondta el Kókai Károly állatorvos, madárszakértő.

A fecskék már megérkeztek a városba, és ki-ki be is költözött a tavalyi otthonába, már amelyiknek megmaradt.