8 napon belül vissza kell adniuk a túlfizetést

Gáz
Gáz
A fogyasztók április elsejétől visszakérhetik azt az összeget, amit a tényleges fogyasztásuk felett számlázott ki a gázszolgáltatójuk az átalánydíjas rendszer miatt – közölte szerdán a kormányszóvivői iroda.

A kormány úgy módosította a vonatozó rendeletet, hogy a fogyasztó kérése esetén a szolgáltatóknak 8 napon belül vissza kell adniuk a túlfizetés összegét, de az átalánydíj csökkentését is kérhetik az ügyfelek.

A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával.

A rugalmasabb és egyben igazságosabb számlázási rendszer feltételeinek megteremtésével a fogyasztóvédelem erősítése volt a kormány célja. A jelenlegi szabályok szerint a gázszolgáltatók nem kötelesek az el nem fogyasztott, de már kifizetett gáz árát a fogyasztónak visszaadni. Ezt a gyakorlatban sokan úgy élhették meg, hogy a gázszolgáltatójuk kamatmentes hitelezőivé váltak – olvasható a közleményben.

Ezen a helyzeten kívánt változtatni a kormány, amikor módosította vonatkozó rendeletét. Az új, április 1-jével életbe lépő szabály szerint, ha a szolgáltató a tényleges fogyasztásnál nagyobb összeget számláz ki az átalánydíjas rendszerben, akkor a fogyasztó szabad döntésén múlik, hogy visszakéri-e a többletet készpénzben, vagy inkább az átalánydíj csökkentését kéri a következő hónapokra.

Ha a készpénzes visszafizetést választják, akkor a kormányrendelet értelmében a szolgáltató köteles a kérelem kézhezvételétől számított 8 napon belül kifizetni a pénzt – közölte a kormányszóvivői iroda.