8 napon belül vissza kell adniuk a túlfizetést a gázszolgáltatóknak – de csak az éves elszámolás után

Vasárnap óta már kötelesek a gázszolgáltatók nyolc napon belül visszafizetni ügyfeleiknek azt a pénzt, amennyivel túlszámláztak az átalánydíjas rendszer miatt. Erre azonban csak az elszámolási időszak végén, a kézhez kapott végszámla birtokában van lehetőség – derül ki a Magyar Gázipari Egyesülés közleményéből.

A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával. Ha valaki magasabb számlákat fizetett, mint a tényleges fogyasztása, akkor ezt harminc napon belül írásban kell jeleznie a gázszolgáltatónak és igényelheti a visszafizetést. Minderre azonban csak az elszámolási időszak végén nyílik lehetőség, miután a fogyasztó kézhez kapta gázszolgáltatójától az úgynevezett végszámlát. Ebben az esetben a cégnek nyolc napon belül ki kell fizetnie a pénzt. Ezen kívül az átalánydíj csökkentését is kérhetik a következő hónapokra a fogyasztók.

A korábbi szabályok szerint a gázszolgáltatók nem voltak kötelesek az el nem fogyasztott, de már kifizetett gáz árát visszaadni, ezt az öszeget általában jóváírták a következő számlákon.Sporthírek