Helyi közélet

2014.04.10. 11:03

Vak egerészölyvnek segít a "madárember"

Mályi - Telefonon hívták hétfőn a Mályiban található Madármentő Állomást, mely szerint a Népkerti Állatklinikára sérült ölyvet vittek be - emlékezett a néhány nappal ezelőtti történésekre Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője.

Mályi - Telefonon hívták hétfőn a Mályiban található Madármentő Állomást, mely szerint a Népkerti Állatklinikára sérült ölyvet vittek be - emlékezett a néhány nappal ezelőtti történésekre Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője.- A megtaláló szerint a madár fent ült egy kerítésen, ahonnan leesett. Elmentünk a madárért és megállapítottuk: az ölyv sajnos mind a két szemére megvakult...

A madár vakságát vírus, vagy "külső behatás" okozhatta.

- Csoda, hogy életben maradt... - mondta Lehoczky Krisztián. - Nagyon rossz kondíciója volt, ezért kapott infúziót, vitaminokat és megetettük. Kedden megkezdtük a tanítását. Ez azt jelenti, hogy minden egyes falatnál fütyülünk neki, így erősítve a Pavlovi reflexet. A madár remélhetőleg rövid idő alatt megtanulja, hogy ha füttyöt hall akkor enni kap. A cél az, hogy ha füttyöt hall, akkor a lábára tett ételt, amit érez magától megegye. Egyelőre továbbra is gyönge, így köpetmentes színhús tápláláson van vitaminokkal.

Megtudtuk: ha megerősödik a kis ölyv, akkor a Hortobágyi Madárpark állatkórházába kerülhet. A madármentő állomás egyébként a Mályi Természetvédelmi Egyesület keretein belül működik. Tavaly 27 faj 43 egyedét mentette meg az állomás a 10 grammos fecskéktől kezdve, a fehér gólyákig.

- Leginkább a fiókák vannak nyáron veszélyben, de legutóbb két kis denevért és sünöket is sikerült megmentenünk. Utóbbiak a Miskolci Állatkertbe kerültek - árulta el a Lehoczky Krisztián, akinek állatmentő munkájában felesége, és gyermekei segítenek.

Reményeik szerint hamarosan egy fakopáncsot engednek majd el, "aki" kulcscsont törés miatt a vendégük.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában