Friss hírek

2010.03.21. 18:49

Irán legfõbb vezetõjének újabb heves kirohanása Obama és Amerika ellen

<p>Halál Obamára ! Ezt kiabálták vasárnap fanatikus hívõk, akik meghallgatták Irán legfõbb vezetõjének a perzsa újév alkalmából elmondott második beszédét Teherán egyik mecsetjében. Szombaton az állami tévé stúdiójából szólt az irániakhoz Ali Hamenei ajatollah.</p>

Az iráni állami média által egyenesben közvetített beszédében az ajatollah azt mondta, hogy a tavaly júniusi elnökválasztások után "az Egyesült Államok az öklét mutatta Irán felé". Ali Hamenei szerint "álnokság" volt Obama tavalyi ajánlata az új kezdetre és a tárgyalásokra Iránnal.

"Az amerikai kormány azt állította, hogy tisztességes kapcsolatokat akar velünk, leveleket írtak, üzeneteket küldtek arról, hogy normalizálni akarják a viszonyt az Iszlám Köztársasággal, de ennek az ellenkezõjét tették"- mondta az ajatollah.

"Az amerikai elnök emberi jogi aktivistáknak, civil mozgalomnak nevezte a lázadókat, és az oldalukra állt. Nem szégyellik magukat? Maguk nincsenek abban a helyzetben, hogy az emberi jogokról beszéljenek, amikor Irakban és Afganisztánban gyilkolnak"- közölte az ajatollah.

Ali Hamenei, aki egyben a fegyveres erõk parancsnoka is, azt mondta, hogy a tavalyi elnökválasztások eredményét "az Amerika által bujtogatott lázadók próbálták másnak beállítani, mint ami valójában volt, és õk robbantották ki az erõszakot, hogy polgárháborúba sodorják az országot, de végül az iráni nép gyõzedelmeskedett". Ezen a ponton az ajatollah nem csak az Egyesült Államokat említette meg "összeesküvõként". Mint mondta, Amerika és a cionisták csapatokat akartak küldeni Teherán utcáira, de aztán rájöttek, hogy ebbe belebukhatnak, ezért inkább a lázadókat bujtogatták".

Barack Obama a perzsa újév alkalmából küldött köszöntõjében, amit az interneten tettek közzé pénteken, azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is kész párbeszédet folytatni Iránnal, de annak kormánya ettõl elzárkózik. Az elnök közölte, hogy Washington elkötelezett az iráni nép "reményteljesebb" jövõje mellett. Az Egyesült Államok elõsegíti, hogy minél több iráni diák tanulhasson amerikai egyetemeken, és minél többen rendelkezzenek Iránban internet-hozzáféréssel, hogy az emberek "a cenzúrától való félelem nélkül tudjanak kommunikálni egymással és a világgal".

Iránban vasárnap kezdõdött a perzsa újév, amely 12 napos ünnep az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!