750 millió forintos diagnosztikai készülék Debrecenben

Új, Magyarországon egyedülálló diagnosztikai készüléket állítottak üzembe néhány napja Debrecenben. A Nukleáris Medicina Intézetben működő PET/CT készülékkel néhány perc alatt fájdalommentesen felismerhetőek a korai daganatos, illetve a kardiológiai és ideggyógyászati betegségek. A 750 millió forintos csúcstechnológiájú műszerből – a debrecenivel együtt – a világon mindössze 6 működik.

Az új berendezés minden eddiginél pontosabb képet mutat és segítségével sokkal precízebb kórképeket készíthetnek az orvosok. A készülék nem csak a daganatos betegségek, hanem több ideggyógyászati és kardiológiai kórkép fájdalommentes és veszélytelenebb kimutatására is képes.

A betegek mindössze 10-15 percet töltenek a tomográf asztalán. Ezzel a géppel már a néhány milliméteres daganatok is kimutathatóak. Debrecenben évente 2200 ilyen vizsgálat elvégzését finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A csúcstechnológiájú vizsgálat nem olcsó, egy-egy alkalom 250 ezer forintba kerül. Debrecen mellett Európában csak Koppenhágában és Maastrichtban működik ilyen korszerű diagnosztikai műszer.



Sporthírek