750 ezer ausztrál dollárért kelt el egy 220 éves medál Melbourne-ben

Ausztráliában egy keddi aukción 750 ezer ausztrál dollárért (mintegy 105 millió forintért) kelt el az az ezüstmedál, amelyet még az első európai telepesek egyike készített. A Melbourne-ben rendezett árverésen a sydney-i Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum tulajdonába került az érme.

A “Charlotte Medált” 1788 januárjában, Ausztrália partjaihoz közeledvén készítette egy Thomas Barrett nevű pénzhamisító, aki a 11 hajóból álló Első Flottával érkező 759 elítélt egyike volt. A 220 éves műalkotás átmérője mindössze hét centiméter és az egyik oldalán az utazásról vannak részletek, a másikon pedig a Charlotte nevű hajót ábrázolja.

A medál korábbi tulajdonosa, John Chapman, nyugdíjas melbourne-i fogorvos elmondta: “nagyon örül, hogy egy nemzeti intézményhez került az érme, és hogy minden valószínűséggel ki is lesz állítva.” Chapman, aki szenvedélyes gyűjtő, még 1981-ben jutott hozzá az értékes tárgyhoz. Akkor 15 ezer ausztrál dollárt fizetett érte.

A medált készítő Thomas Barrett egyébként nem csak arról híres, hogy az első Ausztráliába száműzött elítéltek között volt, és hogy ő készítette a szóban forgó medált, hanem arról is, hogy később ő lett az első európai, akit Ausztráliában felakasztottak.