75. Velencei Filmfesztivál – Megnyitó előtt és után

Akt.:
Franco Nero és Vanessa Redgrave
Franco Nero és Vanessa Redgrave - © Fotó: AFP
Miskolc, Velence – Az Excelsior Hotel termei és impozáns terasza számos interjú és parti helyszínét adják a fesztivál alatt. A megnyitó előtt is hangyabolyként zsongott a luxusszálló, ahol egymást érték a fotózások és az zártkörű fogadások.

Bent a vakuk villogtak, kint a napfény, a sminkesek egy csapata látszólag kimerülten üldögélt a lépcsőkön, Vanessa Redgrave és Franco Nero viszont rendíthetetlenül mosolygott a fotósokra, miközben a parton már a megnyitó utáni nagyszabású fogadást készítették elő a pincérek. A szállodát elhagyva éppen akkor értem a nyitógála bevonulásához, amikor sötétkék, nagymintás miniruhájában Palvin Barbara lépett a vörös szőnyegre, hogy a többi hírességhez hasonlóan még pózoljon a fotósok és a rajongók sorfala előtt és kiosszon egy-két autogramot.

ITALY-CINEMA-VENICE-FILM-FESTIVAL-MOSTRAJeff Goldblum

Mire a megnyitó lezajlott és a vacsora díszvendégei kihörpintették pezsgőiket a sajtó képviselő már túlvoltak a második versenyfilmen, a The Mountainon, amelyet az amerikai függetlenfilmes Rick Alverson jegyzett, és aminek a legértékelhetőbb vonása a szépen fotografált képein túl Jeff Goldblum játéka volt. Az ötvenes években játszódó történet az elmegyógyintézetek világát idézi meg, amikor még elfogadott kezelésnek számított a lobotómia. Lenyűgöző az operatőri munkája Alfonso Cuarón mexikói rendező ROMA című fekete-fehér filmjének, amely 1970-ben játszódik Mexikó Cityben, és egyszerre mutatja egy középosztálybeli család és a családnál dolgozó cselédlány életében, valamint a társadalomban lezajló viharos változásokat. Yorgos Lanthimos görög rendező az Alpok című filmjével versenyzett utoljára Velencében, ami akkor kevéssé nyerte el a közönség tetszését.

ITALY-CINEMA-VENICE-FILM-FESTIVAL-MOSTRAEmma Stone

A Kedvence (The Favourite) című versenyfilmje viszont a fesztivál eddigi legzajosabb sikerét aratta. A rendező első kosztümös vállalkozásában nemcsak a kosztümök és díszletek, hanem a párbeszédek is remekbeszabottak, Olivia Colman, Rachel Weisz és Emma Stone pedig csak úgy brillíroznak a vásznon.

Váró Kata Anna, Velence, 2018. augusztus 30. –


Ryan Gosling
Velence - „Molto americano”, azaz „túl amerikai”, lehetett hallani lépten-nyomon Az első ember című nyitófilm sajtóvetítése után. A Kaliforniai álom rendezőjének, Damien Chazelle-nek legújabb filmje a világon az elsőként a holdra lépő Neil Armstrong életét dokumentálja 1961-től, a holdraszállási ...

Szorítunk Nemes Jelesnek, hogy teljesüljön a sikerismétlés a Jakab Juli (képünkön) főszereplésével bemutatott filmmel
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nemes Jeles László ismét a legnagyobbak között versenyez; de bemutatkozik Szőcs Petra alkotása is. Már az idei cannes-i versenyprogram kihirdetésekor látható volt, hogy a határidő miatt a programból kimaradó filmek erős versenyt hoznak a velencei Mustrán. Azt visz...