70.000 homokzsák – Árvízi segítségnyújtás B.-A.-Z. megyének

70.000 homokzsák – Árvízi segítségnyújtás B.-A.-Z. megyének
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a július végi esős időjárás következtében a Hernád folyó áradása miatt, árvízi veszélyhelyzet alakult ki.

2008. július 25-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kőlaposi megyei raktárból 30.000 db homokzsákot szállított át Borsod megyébe.

Másnap július 26-án újabb kérésre további 40.000 db homokzsákot bocsátottunk a szomszéd megye rendelkezésére a Vásárosnaményban depózott raktárkészletből.

A homokzsákok teherautóra pakolásában a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és a Vásárosnaményi Önkéntes tűzoltók segédkeztek.

A szállítmányokat mind a két esetben Balogh Ferenc műhelyvezető és Szabó Ferenc raktáros jutatták el a BAZ megyei igazgatóságra, Miskolcra.

Már be lehet menni Hernádszentandrásra
Csak egy sávon ugyan, de újra be lehetett jutni autóval a Borsod megyei Hernádszentandrásra vasárnap este óta.

Árvíz: majdnem 470 kilométeren van készültség
A Borsod megyei Gesztelynél tetőzik vasárnap este a Hernád, a folyó mentén továbbra is harmadfokú készültség van érvényben.

Árvíz: Újabb két méteres emelkedés várható
Újabb 50 milliméternyi csapadék hullott szombaton éjjel a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Emiatt a folyó Vásárosnaménynál a szombaton előre jelzett 600 centiméter helyett várhatóan több mint 800 centiméteren tetőzik.   

– Holes István tű. alezredes –