70 éve nem eszik, nem iszik?

70 éve nem eszik, nem iszik?
A most 82 éves férfi azt állítja, hogy 70 éve nem vett magához semmilyen táplálékot.

Tudósok vizsgálják az indiai Prahlad Janit, aki azt állítja, hogy csupán energiával táplálkozik. A tudósok nem értik hogyan maradhatott életben úgy, hogy nem eszik és nem is iszik ezért az indiai hadsereg kutatói egy elkülönített szobában tartják megfigyelés alatt a jógit az ahmedabadi kórházban, feltételezik ugyanis, hogy valamilyen különleges képességekkel rendelkezik.

Prahlad Jani azt állítja, hogy hétéves korában elhagyta az otthonát és azóta vándorló szent emberként él Rajasthanban. Állítólag megél a “spirituális életerőből”. Igaz a legtöbb orvos eddig egyszerűen csalónak tartotta, a hadsereg kutatói viszont remélik, hogy megtudhatják a jógi titkát, ami segítene abban, hogy a katonák túléljék, ha egy bevetésen, szélsőséges körülmények közé kerülnek, ha ivóvíz, étel nélkül maradnak.

2003-ban egyszer már vizsgálták Prahlad Janit orvosok 10 napig. Nem evett, nem ivott, még csak nem is vizelt és nem változott az egészségi állapota. Most 15 napig figyelik a jógit, aminek eddig több, mint a fele letelt, s bár most sem evett, vagy ivott volna, a teste nem mutatja éhezés vagy dehidratálás jelét.

Pránaevők?

A közelmúltban jött divatba egy olyan táplálkozási mód, amely évezredek óta ismert volt az indiai jógik körében. Ez a pránaevés. Az ősi szanszkrit nyelvű írások, a Védák részletesen beszámolnak az emberi szervezet működésének alapelveiről. A mindannyiunk által ismert durva fizikai test mellett az ember egy finomfizikai, ún. energiatesttel is rendelkezik. Ez alkotja az emberi aura rétegeit. Mind a durva, mind a finom rétegek anyagiak, és Tudattal nem rendelkező anyagi elemekből állnak. A durva fizkai testet öt őselem kombinációja alkotja: föld, víz, tűz, levegő és éter. A finomfizikai testet finomabb energiamezők alkotják: az elme, az intelligencia, az egó és a tudat. Mindezek a rétegek burokként fedik be a lelket, amely egy örök, transzcendentális, Tudatos személy.

Mi a prána?

A prána az univerzális életerő, amely az egész univerzumot áthatja. A prána az univerzum ősállapotának idején nyilvánul meg az anyagi elemek összességéből, a mahat-tattvából. A prána főleg éterből (ákása) áll, de az emberi testbe belépve a víz és levegőelem is belekeveredik. A prána biztosítja a durva és finom test különböző rétegeinek és szerveinek működését és kapcsolatát egymással. Az atmoszférában található pránarészecskék a napfonatcsakrán keresztül kerülnek be a testbe és tízféle életlevegőre oszlanak, amelyek különböző pályákon keringenek az energiatestben az ér- és idegrendszerhez hasonlóan. A prána a következő közegeken keresztül juthat be a szervezetbe: levegő, napfény, víz, táplálék, föld, valamint tudatos energiaátadás. A legutóbbi módszeren alapul a bioenergetika tudománya.
– MON –

Címkék: , ,