69. Cannes-i filmfesztivál – Vitás kérdések és vádak

Akt.:
Pedro Almodóvar
Pedro Almodóvar
Cannes – Pedro Almodóvart nem csupán a filmjéről faggatták. Munkatársunk helyszíni beszámolója Cannes-ból.

Az erős filmekkel kezdő versenyszekció lendülete mintha egy kicsit megtört volna, bár az természetesen nem várható, hogy mind a 21 versenyfilm remekmű legyen.

Sokan kíváncsiak arra, hogy az Alkonyat vámpírfilmekkel egy csapásra sztárrá avanzsált Kristen Stewart vajon képes-e más arcát is megmutatni bizonyítva színészi képességeit. Woody Allen nyitófilmjében, a Café Societyben sikerült is elvarázsolnia a közönséget, Olivier Assayas kísértetfilmjében, a Personal Shopperben viszont nehezebb dolga volt.

A részben magyar gyökerekkel rendelkező Assayas legújabb filmje a celebkultúra felszínességét és a spiritualitást elegyíti, de ugyanolyan sekélyes marad, mint az az elkényeztetett sztár, akinek Stewart alakítja a personal shopperjét, azaz öltözékeinek és ékszereinek beszerzőjét.

Számomra rémálomba illően szentimentális Pedro Almodóvar Julieta című filmje. Az anya–lánya viszonyok, a bűntudat, a szerelem elvesztése, a harsány színek, no meg persze a szép színésznők megszokott motívumai a spanyol rendezőnek, de melodrámája ugyanolyan hamisnak tűnik, mint némelyik színésznőjének érzelmei. A sajtókonferencián viszont Almodóvarnak nemcsak a filmmel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, de arra is, hogy az ő neve is felmerült a Panama-papírokkal kapcsolatban.

– Váró Kata Anna –