69. Cannes-i filmfesztivál – Főszerepben a szórakoztatás

Akt.:
Steven Spielberg új filmjét mindenki elsőként akarta látni Cannes-ban.
Steven Spielberg új filmjét mindenki elsőként akarta látni Cannes-ban. - © Fotó: Getty Images
Cannes – Még tart az első, és rendszerint legzsúfoltabb hétvége, de már több díjesélyes filmet is hozott mind a hivatalos versenyszekció, mind az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű parallel szekció, de a versenyen kívüli szórakoztatásra sem lehet panasz. Mivel az első hétvégén van itt a legtöbb látogató, az igazán nagy közönséget vonzó szórakoztatófilmeket is ezekre a napokra időzítik. Munkatársunk helyszíni beszámolója Cannes-ból.

Szombaton Steven Spielberg mutatta be legújabb alkotását, a Roald Dahl meséjén alapuló A barátságos óriást/The BFG-t, ami miatt szinte kiürült a többi vetítés, mert mindenki elsőként akarta látni a legújabb Spielberg varázslatot. A magyar moziba járóknak június 30-ig kell várniuk a filmre.

Pillanatok alatt megtelt a mozi vasárnap reggel Shane Blacknek az 1970-es évek legvégén játszódó krimi komédiájára, pedig a francia versenyfilmmel vetítették azonos időben. A Rendes fickók két Los Angeles-i magánnyomozóról szól, Russell Crowe-val és Ryan Goslinggal a főszerepben. Black jegyzi íróként a Halálos fegyver filmeket vagy a szintén az angyalok városában játszódó Durr, Durr és csókot. A rendes fickók május 26-tól látható a magyar mozikban, és aki profin megcsinált, vérbeli szórakoztatásra vágyik, garantáltan nem fog csalódni benne. Crowe és Gosling legalább olyan párost alkotnak mint Mel Gibson és Danny Glover a már említett Halálos fegyver filmekben.

A hétvégére időzített szórakoztató filmek sorába tökéletesen beleillett a koreai Yeon Sang-ho Bu-san-haeng/Train to Busan című zombi filmje. A The Walking Dead által újraélesztett zombi mániát meglovagolva biztosan sikere lesz a koreai változatnak is, ami egy tisztességesen megcsinált zsánerfilm, tökéletesen hozza a műfaj elemeit és helyenként még humoros is, de semmi többet ne várjon senki tőle. A legjobb poén viszont mindenképp ehhez a filmhez köthető. A film előtt, egy esetleges zombi támadás esetére, mindenki arcára mosolyt csaló „zombiírtó és túlélő készletet” osztogattak.

– Váró Kata Anna –

Cannes, 2016. május 15.
hirdetés


hirdet�s