69. Cannes-i filmfesztivál – Átadták az első díjakat

Cannes-i hangulat
Cannes-i hangulat - © Fotó: AFP
Cannes – Borongósan indult a fesztivál, de a végére megérkezett a jó idő is. Munkatársunk helyszíni beszámolója Cannes-ból.


Süt a nap, és valóban azúrkék a tenger. Szombat reggel láthattuk az utolsó versenyfilmet, Paul Verhoeven Elle-jét, aminél tökéletesebb lezárását aligha lehet elképzelni a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának. Az Elemi ösztönnel világhírűvé vált Verhoeven filmjében az apró termetű, törékeny Isabelle Huppert brillírozik. Huppert színésznői karrierje a hetvenes évek legelején indult, és 45 éves pályafutása alatt több mint 120 filmben szerepelt. Bátran kijelenthető, hogy Huppert az egyik legmerészebb, ha nem a legmerészebb színésznő, aki számos izgalmas és összetett női karaktert jelenített meg a vásznon. Michael Haneke A zongoratanárnő című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a cannes-i filmfesztiválon 2001-ben a legjobb női alakítás díját.

Pénteken már átadták a fesztivál első díjait. A Cinéfondation elnevezésű versenyprogram a filmes egyetemek hallgatóinak bemutatkozófóruma. Idén a Cinéfondation harmadik díját Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációja nyerte. A fesztivál hivatalos versenyprogramjának díjaira még vasárnap estig várni kell, de az Un certain regard elnevezésű parallel szekció díjait már szombat este átadták. Az idén itt is rendkívül erős összeállítást láthattunk. A 17 versenyfilmből a zsűri a finn Juho Kuosmanen filmjét, a Hymyilevä Mies/The Happiest Day in the Life of Olli Mäki című fekete-fehér alkotást találta a legjobbnak. A zsűri díját Matt Ross alkotása, a Captain Fantastic kapta, melynek a Gyűrűk urából ismert Viggo Mortensen a főszereplője.

– Váró Kata Anna –
hirdetés


hirdet�s