68. Cannes-i filmfesztivál – Versenyben, és azon kívül

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert - © Fotó: AFP
Cannes – Cannes ezúttal jó időt tartogat a filmfesztivál vendégeinek.

Az elmúlt években esős, szeles, nem egyszer viharos időjárás fogadta a fesztivál résztvevőit, az idén viszont végre szikrázó napsütésben indult a cannes-i filmfesztivál második hete. A verseny továbbra is elég vegyesnek mondható, az viszont újdonságnak számít, hogy a Saul fia helyett már Todd Haynes Carol című filmje vezeti a kritikusok népszerűségi listáját. Ennek ellenére meglepő lenne, ha Nemes László filmje díj nélkül távozna a Croisette-ről.

Nagy várakozás előzte meg Joachim Trier Louder Than Bombs című versenyfilmjét, de az sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A szakmai elhivatottságról, a házastársi kapcsolatokról, a halálról és a felnőtté válás nehézségeiről elmélkedő dráma Gabriel Byrne, Isabelle Huppert és Jesse Eisenberg erőfeszítése ellenére is érdektelen marad, sztárjai helyett pedig az újonc Devin Druid nyújtja benne a legemlékezetesebb alakítást.

Nagyon sokan otthagyták a hétfő reggeli sajtóvetítésen a Vincent Lindon főszereplésével készült La loi de marché című versenyfilmet is. Stéphane Brizé minimális költségvetéssel készült filmje a munkanélküli középkorú férfi küzdelmeiről aligha kötötte a székhez a sajtósokat.

A versenyen kívüli program, kezdve a Mad Max: A harag útjával, emlékezetesebb pillanatokat tartogatott a fesztiválozóknak. Az animáció kedvelőinek kihagyhatatlan a Pixar legújabb látványos meséje, a Pete Docter rendezte Agymanók, amit június közepétől láthat majd a magyar közönség.

– Váró Kata Anna –