68. Cannes-i filmfesztivál – Kicsit langyos a kezdés

Akt.:
Catherine Deneuve (balra) és a rendező Emmanuelle Bercot
Catherine Deneuve (balra) és a rendező Emmanuelle Bercot - © Fotó: AFP
Cannes – A legújabb Mad Max is megérkezik a filmfesztiválra.

Az nem szokatlan, hogy egy filmfesztivál hazai alkotással nyisson, Cannes is megtette már nemegyszer.

Az idei francia nyitófilm viszont már a kihirdetésekor sem hozta túlságosan izgalomba a zsurnalisztákat, akik leginkább arról cikkeztek, hogy rendhagyó módon női alkotás nyitja a világ legrangosabb filmes seregszemléjét, és Catherine Deneuve az egyetlen igazi sztár a filmben, ami aligha jó hír a megnyitó szempontjából.

A délelőtti sajtóvetítés előtti sorban álláskor kiderült, az újságírók többsége nem vár túl sokat Emmanuelle Bercot La tête haute/Standing Tall című rendezésétől, és a film végén hallható gyér tapsból ítélve a film aligha győzte meg őket az ellenkezőjéről.

A problémás tinédzserek témában tavaly Xavier Dolan emlékezetesebb alkotást tett le a Mommyval, a veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó rendőrségről pedig Maïwenn rendezett sokkal eredetibb filmet Polisse címmel, melyben Bercot színésznőként tűnt fel.

Emmanuelle Bercot egyébként színésznőként is látható az idei cannes-i filmfesztiválon Vincent Cassel oldalán, Maïwenn Mon roi című rendezésében.

A nyitófilm aligha bír különösebb jelentőséggel, és rendszerint hamar feledésbe is merül, annál is inkább, mert már két versenyfilmet is láthat a sajtó, holnap reggel pedig a Mad Max: A harag útja is megérkezik.

– Váró Kata Anna –

Cannes, 2015.május 13.Sporthírek