68. Cannes-i filmfesztivál – Kemény szex, 3D-ben

Gaspar Noé
Gaspar Noé - © Fotó: AFP
Cannes – Nagy várakozás előzte meg Gaspar Noé új filmjének vetítését.

Évek óta megszokott gyakorlat, hogy elektronikusan ellenőrzik a belépőkártyáinkat, átnézik a táskákat, és fémdetektorral is átvizsgálnak bennünket minden egyes belépéskor vagy vetítés előtt. 400 direkt erre a feladatra kiképzett biztonsági őr teljesít szolgálatot a fesztivál ideje alatt. Az idén a Charlie Hebdo elleni merénylet miatt a megerősített rendőri védelem mellé közel 500 SWAT kommandóst is iderendeltek.

Mégsem ők, hanem a gálavetítések biztonsági őrei kerültek a figyelem középpontjába, akik állítólag több hölgyet is elküldtek, mert lapos sarkú lábbelijüket nem tartották alkalomhoz illő viseletnek. A nagy provokátor Gaspar Noé úgy lázadt Cannes öltözködési szabálya ellen, hogy farmerban, bakancsban és narancsszínű ingben jelent meg előző filmje, az Enter the Void díszbemutatóján.

Noé legújabb filmje, a versenyen kívül vetített LOVE mint az első 3D pornó került be a köztudatba, és nem csoda, hogy nagy várakozás előzte meg.

A fesztivál történetét számos botrány tarkítja, és Noé Visszafordíthatatlan című alkotása egyike volt az utóbbi tíz év legviharosabb bemutatójának. A szex és erőszak ellenére a Visszafordíthatatlannak volt mondanivalója, következetes stílusa, szokatlan történetvezetése, és jól működtek a színészei által improvizált párbeszédek, vagyis mindaz, ami a LOVE-­ból hiányzik, így viszont kemény csalódást okoz a 3D-s kemény szex újdonságánál semmi többet nem hozó alkotás.

– Váró Kata Anna –