68. Cannes-i filmfesztivál – Egyre erősödik a verseny

Harvey Keitel
Harvey Keitel - © Fotó: AFP
Cannes – Ha Cannes, akkor kell lennie drogkartelles filmnek is.

Peregnek a napok és peregnek a filmek a 68. cannes-i filmfesztiválon, ahol egyre erősödik a verseny. Úgy tűnik, nincs év, hogy ne foglalkozna legalább egy alkotás a mexikói drogkartellekkel.

Az idén a kanadai Denis Villeneuve Sicariója vállalta ezt. A fiatal FBI-ügynököt (Emily Blunt) a tapasztalt CIA-s (Josh Brolin) és egy kétes múltú segítő (Benicio del Toro) vezeti be a kartellek világába egy olyan akció során, mely nemcsak az amerikai határon, de a törvény szabta kereteken is messze túlnyúlik. Villeneuve feszes tempójú akciódrámája némileg kilóg a versenyfilmek közül, és vélhetően inkább a jegypénztáraknál fog jobban teljesíteni, mint a díjkiosztón.

A cannes-i filmfesztivál igazán profi gépezetként működik, de elvétve itt is becsúszik egy-két technikai malőr, ahogy tegnap is Jia Zhang-ke versenyfilmjének, a Shan he gu ren/Moun­tains May Depart sajtóvetítésén. Zhang-ke-filmen már többször volt technikai probléma korábban, de Velencében Arany Oroszlán lett a vége a balszerencsés vetítésnek és ki tudja, talán éppen ez a tegnapi fennakadás lesz az előjele az Arany Pálmának.

Paolo Sorrentinónak úgy tűnik, bérelt helye van Cannes-­ban. Sorrentino idei versenyfilmje, a Youth a 2013-as A nagy szépséghez hasonlóan a művészi léten, az alkotáson keresztül elmélkedik a fiatalság és az élet elmúlásáról, a tőle megszokott rendkívül látványos képekkel, sok zenével. Michael Caine és Harvey Keitel játékának köszönhetően az öregség talán még sosem volt ennyire mulattató.

– Váró Kata Anna –