65 ezren a repülőnapon

65 ezren voltak kíváncsiak a Kecskeméti Repülőnapra szombaton. Az M5-ös autópályán délelőtt több kilometers kocsisor torlódott össze. A légiparádén 21 ország hadi pilótái mutatkoznak be, közülük 30-an vannak a magyarok. Az idei bemutató szenzációja a NATO AWACS harcigépe, amelyet az érdeklődők belülről is megnézhettek.

A Turkies Stars, vagyis a török légierő létibalettjával kezdődött a Kecskeméti Repülőnapon a kötelékek bemutatója. Majd sorban egymás után következtek az egyéni bemutatók.

Szombaton 65 ezren voltak kíváncsiak a légiparádéra. Az M5-ös autópályán emiatt több kilometers kocsisor torlódott fel. Az autósokat a rendőrök kisebb csoportokban engedték a város felé, azért hogy a repülőtér környékén ne alakuljon ki dugó.

A vadászrepülők és helikopterek bemutatóján kívül a nap szenzációja volt a NATO csúcslokátora az AWACS harcigép. Magyarországon most először nézhették meg kívül-belül az érdeklődők. Ilyen gépről irányították például a NATO szerbiai támadásait, de a géppel nemcsak harci bevetéseken vesznek részt.
Prém Petra, légtérellenőrző operátor szerint a gépet a jövőben politikai csúcstalálkozókon, foci világbajnokságokon, vagy olyan eseményeken használhatják, amelyekre tömeg várható és biztosítani kell a légteret.

Az idei repülőnap további különlegessége az, hogy szombaton és vasárnap is ugyanazt a programot nézhetik végig az érdeklődők.Sporthírek