60-60 milliárd forint akadálymentesítésre és rehabilitációra

A kormány szerdai ülésén elfogadta a 2010-ig szóló középtávú intézkedési tervet a fogyatékkal élők helyzetének javítása érdekében – jelentette be Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára. Csizmár Gábor elmondta, hogy az intézkedési tervre közvetlenül 8 milliárd forint jut, ebből egymilliárd költségvetési, 7 milliárd pedig uniós forrás.

Ezen kívül az Új Magyarország Fejlesztési Terv (UMFT) keretében 60 milliárd forint jut többezer intézmény fizikai és információs akadálymentesítésére, másik 60 milliárd pedig a hazai rehabilitációs rendszer megújítására – az intézményrendszertől egészen az oktatásig.

Csizmár Gábor elmondta, hogy a most elfogadott dokumentum nem tartalmaz konkrét intézkedéseket, csak a célokat és az eszközöket határozza meg. Így például a 600 ezer magyarországi fogyatékos kedvezőbb társadalmi megítélése érdekében a jövőben pályázatokkal ösztönzi a kormány a közoktatási intézményeket, valamint a turisztikai és vendéglátóipari egységeket, hogy alkalmassá váljanak a fogyatékkal élők fogadására.

A fogyatékosok életminőségének javítása érdekében a kabinet ösztönözni fogja az építőket akadálymentesített lakások és házak építésére, felnőttképzési programokat, illetve újra kedvezményes számítógépvásárlási programot indít, valamint támogatja a fogyatékkal élők sportszervezeteit.

Végül az intézkedési terv keretein belül a kormány a fogyatékkal élők aktív társadalmi részvételéért kiadványok és fórumok üzemeltetését tervezi. A cél, hogy a fogyatékkal élők megismerjék saját jogaikat. A kabinet forrásokat biztosít a közszolgáltatások internetes hozzáférése és a közszolgálati televíziós műsorok feliratozása érdekében.

A konkrét összegek és pályázatok kiírása, illetve a pontos összegek meghatározása folyamatosan, az ÚMFT akcióterveinek keretein belül történik majd – jelentette ki Csizmár Gábor.