Friss hírek

2009.10.23. 20:28

Irán a jövõ héten ad választ az atomprogramjára vonatkozó bécsi javaslatra

<p>A jövõ héten ad végleges választ az osztrák fõvárosban tartott tárgyalásokon felvetett nemzetközi javaslatra Irán. Ezt pénteken közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA), amelynek bécsi székhelyén folytak a megbeszélések Irán valamint az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország képviselõ között.</p>

Az IAEA fõigazgatója azt mondta, hogy reményei szerint a válasz pozitív lesz. Mohamed El Baradei a hét elején péntekig adott határidõt az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Franciaországnak és Iránnak, hogy jóváhagyják a tervet, amely szerint Oroszországban dúsítanák alacsony szinten és Franciaországban alakítanák át az iráni uránt. Elsõként Oroszország egyezett bele a javaslatba majd pénteken Washington és Párizs is jóváhagyását adta. Irán viszont kerülte a végleges választ, sõt a francia külügyminiszter állítása szerint nem volt "pozitív a hozzáállása".

A bécsi javaslat értelmében Irán elegendõ nukleáris fûtõanyaghoz jutna energiatermelésre anélkül, hogy atombombát tudna gyártani. Az iráni állami tévé az ország tárgyaló küldöttségének egyik tagját idézve a nap folyamán azt közölte:"Irán abban érdekelt, hogy vásároljon nukleáris fûtõanyagot teheráni kutatóintézete számára egy tiszta javaslat keretein belül". A tévé szerint a küldöttség tagja azt mondta, hogy országa egy másfajta, konstruktív, bizalomépítõ javaslatra vár. Elemzõk szerint, ha Irán válasza elutasító lesz, akkor nagyobb a valószínûsége az Irán elleni további és keményebb szankcióknak, mint további tárgyalásoknak a kölcsönösen elõnyös megegyezés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!