59 évig fogva tartott férfi – a hatóságok sem keresték

Pélmonostor – Senki nem kereste, a hatóságok ugyan tudtak róla, de nem ellenőrizték, hogy hogyan él az az 59 éves férfit, akit csecsemő korától fogva tartott a családja a horvát határ melletti Pélmonostoron

A szellemileg súlyosan visszamaradt férfi eddigi életében még soha nem tette ki a lábát otthonából. Anyja azonban egy hónapja meghalt, a férfi most szociális gondozókhoz került.

A súlyosan fogyatékos férfit szégyelték a szülei. Egyszer vitték orvoshoz, még 1960-ban, akkor állapították meg, hogy, egy csecsemőkori agyhártya-gyulladás szövődményeként szellemileg visszamaradt.

 Azóta egyszer sem tehette ki a lábát a szülőházából és szobájának ablakára rácsot szereltettek, vendégeket nem fogadott a család. Senki nem ismerte. Még a hatóságok sem. Pedig születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is van. Vlado Grujic, a Horvát Szociális Iroda vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, náluk senki nem jelentkezett, hogy bejelentse a férfit, senki nem tudott róla, hogy egyáltalán létezik.

Az irodavezető szerint segélyt nem kértek,
az anya nyugdíjából éltek.

A hatóságok nem is keresték a férfit. Iskolába nem kellett járnia, mert értelmileg sérült volt, és abban az időben még nem volt a fogyatékkal élőknek külön intézmény. A nő másik két fia sem beszélt testvéréről, csak akkor értesítették a helyi szociális központot, amikor anyjuk meghalt. A férfit magyar gondozóknál helyezték el, mert csak magyarul ért.

 Alig kel fel az ágyból, mindentől és mindenkitől fél. Szombaton még elviselte a kamerákat és az újságírókat. Hétfőn azonban már senkit nem engedtek a közelébe. Az azonban kiderült, hogy jobban van, már elfogadja az ételt és az italt, sőt gondozója kezét is megfogta.