56 milliárd a Kerékpáros Magyarország Programra

A következő hét évben a kormány 56 milliárd forint uniós támogatást fordít a Kerékpáros Magyarország Programra, egyebek mellett bicikliutak építésére és felújítására – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen megjelent Horváth Ágnes egészségügyi és Fodor Gábor környezetvédelmi tárcavezető, valamint Demszky Gábor főpolgármester is.

A kormány által elfogadott program keretében 2013-ig megduplázzák a kerékpárutak hosszát, amely így 2 ezer kilométeresre növekszik, illetve felújítják az elhanyagolt állapotban lévő szakaszokat – közölte Kóka János. Mindezek mellett azonban szükség lenne kerékpártárolókra, illetve zuhanyzókra, öltözőkre a munkahelyeken, hogy az emberek választhassák a biciklit is munkába vagy iskolába járáshoz.

A GKM a fővárossal közösen elindította a “Bringázz a Munkába! Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz!” elnevezésű kezdeményezést, amellyel elsőként azt kívánják elérni, hogy a következő 2 hétben minél többen kerekezzenek munkahelyükre. A versenyre az interneten és postai úton lehet nevezni. A nyereménysorsolásban való részvétel feltétele, hogy a jelentkező hétfőtől szeptember 15-ig legalább 4 alkalommal kerékpárral menjen be munkahelyére.

Kóka János arról is beszélt, hogy az SZDSZ-es tárcáknál mindenhol építenek kerékpártárolókat. Fodor Gábor elmondta: vízügyi miniszterként előírta, hogy minden készülő gáton épüljön bicikliút. Már több ilyen szakasz is elkészült – tette hozzá.

A főpolgármester közölte: garantálja, hogy a belvárosban egyre kevésbé lehet majd autóval közlekedni, és néhány éven belül valamilyen formában pénzt fognak szedni a belső kerületekbe való behajtásért. Demszky Gábor szerint ezek a forgalomcsillapító intézkedések is szükségesek ahhoz, hogy egyre több ember járjon kerékpárral.