’56 menekültjei Ausztráliában – sorsok képekben

1956
1956
Debrecen – „A feleségem, Ági, öt hónapos terhes volt, amikor egy vasárnap, hajnalban elvitt a titkosrendőrség. Az egészben az a szomorú, hogy másnap lett volna az egyetemi záróvizsgám.”

Megtekinthető április 12-től az ’56-os magyarok Ausztráliában című fotókiállítás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban. A képek és szövegek azoknak a magyaroknak a történeteit mutatják be, akik a forradalom után politikai menekültként érkeztek Viktória államba.

A gyűjtemény részlet: az ’56 arcai című, Ausztráliában készült kiállításé, melyből 16 fotót vásárol meg az Ausztrál Nagykövetség. Hivatalosan április 16-án nyílik meg a tárlat 10 órától – Glant Tibor tanszékvezető egyetemi docens szavaival –, majd április 21-ig nézhetik meg az érdeklődők a könyvtár előterében.

„A feleségem, Ági, öt hónapos terhes volt, amikor egy vasárnap, hajnalban elvitt a titkosrendőrség. Az egészben az a szomorú, hogy másnap lett volna az egyetemi záróvizsgám és pénteken vehettem volna át a jogi és politológiai diplomámat. Az egész családomat és engem is romba döntött a dolog” – Peter Fekete, politikai fogoly és szabadságharcos szavait is megörökítette a gyűjtemény.

P. É.