55. Országos Függetlenfilm Fesztivál – október 16-19.

A szombathelyi Agora-Savaria Filmszínházban rendezik meg idén október 16-és 19-e között az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivált. A fesztivál fődíjáért összesen 51 film van versenyben – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hámori Viktória, a rendezvény sajtófőnöke.

A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) – a MozgóKépMás Csoporttal közösen rendezi meg a független filmesek versenyét. Az 1931-ben alakult, csaknem 700 tagot számláló szervezet (MAFSZ) mozgóképes seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye.

Ezen a fesztiválon az előzsűri által válogatott, illetve a tájegységi szemléken díjazott filmek kerülnek a versenyprogramba. Az előzsűri: Buglya Zsófia esztéta, Czabán György filmrendező-producer és Szilágyi Kornél filmrendező a nevezett 1276 percnyi filmből 360 percet válogathatott be a versenyprogramba. Ezzel a 17 alkotással együtt összesen 51 film versenyez Szombathelyen.

A fesztiváldíjakról már egy ötfős zsűri dönt, köztük Vincze Teréz, a Metropolis főszerkesztője, Anger Zsolt színész, Buzás Mihály filmrendező, színész, függetlenfilmes, Dömötör Tamás színházi rendező, függetlenfilmes és Reichenberger János, az OKM filmügyi szakreferense.

A fődíjért indul egyebek mellett Szirmai Márton A süllyedő falu című kreatív dokumentumfilmje, Simonyi Balázs Originál láger című retromozija, Perrin György Szakadás című rövidfilmje. Szombathelyen versenyez Papp Barnabás III. emelet 14. című alkotása és Nyíri Kovács István Rövid, de kemény… életem című munkája.

A versenyprogramban szerepel Csuja László A tékozló gyümölcsárus című alkotása és a Szász Csongor, Hillebrand Péter, Baróti Gábor trió Matuska című dokumentumfilmje is.

Bővebb információ a fesztiválról a: www.mafsz.hu oldalon olvasható.