55 ezer látogató a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Több mint ötvenötezer látogatót vonzott az idei könyvfesztivál. A Budapesti Kongresszusi Központ helyszínen idén utoljára megrendezett esemény programjai közül a legtöbben Umberto Eco dedikálásán voltak, az egyik legnépszerűbb könyv az olasz író napokban megjelent Loana királynő titokzatos tüze című regénye volt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Zentai Péter László fesztiváligazgató.

Több mint negyvenezer kötet, több száz felolvasás, dedikálás és könyves program várta a látogatókat a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A fesztiválra 300 új kötet jelent meg. A legtöbb érdeklődő a fesztivál díszvendégére volt kíváncsi. “A BAH csomópontig kígyózott a sor, amikor Umberto Eco dedikált “- mondta el a Független Hírügynökségnek Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. A fesztiváligazgató hozzátette, meglepetésre, zömmel fiatalok álltak sorba az olasz író asztalánál.

Kérdésünkre, hogy melyik könyv ketl el a legtöbb példányszámban a fesztiválon, Zentai Péter László elmondta, erről még nincs felmérés, de Umberto Eco napokban megjelent új kötete, a Loana királynő titokzatos tüze iránt hihetetlenül nagy volt az érdeklődés.

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján kiosztottak két szakmai díjat is. Az MKKE által hét éve alapított Év Kiadója címet az Európa Könyvkiadó nyerte el. Az idén ötvenéves világirodalmi profilú Európa Kiadónál a szerzők biztosítják a minőségi garanciát, mondta a Független Hírügynökségnek a kiadó igazgatója. Barna Imre, aki egyben Umberto Eco regényeinek a fordítója is, hozzátette, ez egy nagyon fontos szakmai díj, és az, hogy csak két szavazattal előzték meg a nagy vetélytársat, a Magvetőt, azt jelenti, hogy számos karakteres kiadó van jelen a piacon. Az Év Kereskedője díjat a korábbi évekhez hasonlóan a Libri Kereskedelmi Kft. kapta.

A könyves seregszemlének jövőre már a Millenáris Park ad otthont – közölte szerkesztőségünkkel Zentai Péter László. A fesztiváligazgató elmondta, az új helyen is szeretnék megteremteni azt a bensőséges atmoszférát, ami a Budapesti Kongresszusi Központban fogadta a látogatókat. A nagyobb alapterületen azonban lehetőség lesz arra, hogy több külföldi és hazai kiadó tudjon megjelenni a standokon, tette hozzá Zentai Péter László.