53. Közgazdász-vándorgyűlés – Közgazdászok az egész országról, Miskolcon

Akt.:
Az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen
Az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen
Miskolc – A 144 előadóból 40 megyénkből érkezett. A helyi nagyvállalatoknak is lehetőségük volt bemutatkozni.

A gazdasági növekedés fenntarthatósága, uniós források és az államreformok – sorolta dr. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke, amikor arról kérdeztük, melyek a tíz év után újra a Miskolci Egyetemen megrendezett 53. Közgazdász-vándorgyűlés legfontosabb témái. Emellett azonban a nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, a monetáris politika, a költségvetési folyamatok, illetve az Észak-magyarországi régió speciális helyzete, például az újraiparosítás és a szociális szféra problémái, valamint a határ menti együttműködés lehetőségei, a közlekedésfejlesztés és a turizmus is kiemelt figyelmet kaptak a rendezvényen.

„Álláspontok vannak”

„Hazánk legrégebbi gazdasági társásaga az MKT, de mondhatnám azt is, legrégebbi civil szerveződése” – emelte ki dr. Kovács Árpád. Hozzátette: „Ezeknek a vándorgyűléseknek az a varázsa, hogy nem üléspontok, hanem álláspontok vannak”.

Az elnök azt is elmondta: „A rendezvény célja a folyamatos jobbító szándék keresése, az emberi párbeszéd”. Példaként hozta fel a Quaestor-ügyet, amelynek károsultjai a pénzügyi szekció ülésére is bejelentkeztek, hogy tanácsokat, válaszokat kapjanak.

„Jó Miskolcnak egy ilyen rendezvény, hiszen elősegíti a város értékeinek bemutatását, azt, hogy az ideérkező kormányzati, pénzügyi szakemberek, az üzleti élet szereplői egy másik várost lássanak, mint, ami korábban volt” – ezt már dr. Bihall Tamás, az MKT megyei elnöke mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy a 144 előadó közül 40 megyei, ami egy példátlan eredmény. „Ez is mutatja, hogy erős szellemi kapacitása van a térségnek” – fogalmazott.

A megyei elnök kiemelte, hogy a hagyományos gazdaságpolitika mellett kiemelt témának számít az iparfejlesztés, újraiparosítás, amely kimondottan ennek a térségnek a problémáival foglalkozik. Valamint – folytatta – egyedülálló az is, hogy a turisztika is szerepet kapott. Ezen belül a térség fejlesztései, például az Avalon Park is bemutatkozhatott.

ÉM-NSZR