52 sebesült egy gázai esküvőn történt robbanásban

Ötvenkét ember megsérült, köztük sok nő és gyerek, amikor bomba robbant a Hamász palesztin szervezet irányította Gázai övezetben, egy esküvőn – közölték szerdán tisztségviselők. Az esküvőn a Hamásszal szemben álló Fatah palesztin mozgalom egykori gázai biztonsági főnökének egyik rokona házasodott.

A robbanás helyi idő szerint kedd éjszaka történt a Gázai övezet déli részén található Kan Junisz városban. A bombát egy utcán felállított színpad alatt rejtették el – közölték palsztin orvosok. Az 52 sebesült közül öten kritikus állapotban vannak.

A robbanás Mohamed Dahlan, a Gázai övezet egykori biztonsági főnöke unokaöccsének esküvőjén történt. A Hamásszal szemben álló palesztin Fatah mozgalomhoz tartozó Dahlan hét évig vezette a gázai biztonsági erőket, és az iszlamistákkal szemben alkalmazott kemény módszerei miatt rendszeresen kritizálták nemzetközi jogvédő szervezetek, és gyűlölt személlyé vált a Hamász tagjainak szemében.

A Gázai övezetet 2007 közepe óta írányító Hamász belügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy három embert már letartózttak a merénylettel kapcsolatban. Dahlan, aki a Hamász hatalomátvetel után elhagyta a területet, nem volt ott az esküvőn. Unokaöccse, a vőlegény azonban súlyos sérüléseket szenvedett.