Friss hírek

2011.04.28. 15:37

Brit hercegi esküvő - Nem fogad engedelmességet a menyasszony

<p>Eldőlt a briteket hónapok óta foglalkoztató kérdés: Kate Middleton nem fogad engedelmességet az április 29-i esküvőn Vilmos hercegnek. A palota által csütörtökön nyilvánosságra hozott "forgatókönyv" szerint Kate a szertartáson azt ígéri majd leendő férjének, hogy "szeretni, vigasztalni, tisztelni és őrizni" fogja őt házasságuk ideje alatt.</p>

Nagy-Britanniában a fiatalok eljegyzésének bejelentése óta zajlik a találgatás, hogy vajon a menyasszony követi-e a hagyományt, és a szertartás alatt engedelmességet fogad-e majdani férjének, vagy Vilmos édesanyja, Diana útjára lép-e, és kihagyja az engedelmességet a fogadalomból.

A királyi család egy nappal az esküvő előtt mutatta be a Westminster apátságban tartandó szertartás forgatókönyvét, amelyet a templomban helyet foglaló vendégek számára készítettek. Ebből nem csak az derül ki, hogy milyen rendben következnek egymás után az énekek és imádságok, hanem az is, hogy pontosan mit mondanak majd a szertartás résztvevői.

A forgatóköny szerint miután a szertartást vezető Rowan Williams canterbury érsek megkérdezte a vőlegényt a házasodási szándékáról, a menyasszonyhoz fordul, és azt kérdezi tőle: "Fogod-e szeretni, vigasztalni, tisztelni és megtartani őt betegségben és egészségben?" Erre a brossúra szerint természetesen igennel kell válaszolnia a menyasszonynak, akit ezek szerint nem fog engedelmességről kérdezni az érsek.

Ugyanezt a házassági fogadalmat tette egyébként 1981-ben Lady Diana is, amikor összeházasodott Károly herceggel. Ő volt az első, aki az évszázados hagyománnyal szakítva nem fogadott engedelmességet leendő férjének.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!